Genkse baby krijgt ruilhartje in Duitse kliniek

Femke kauwt bedachtzaam op haar roze speen terwijl ze de fotograaf monstert. Een zeldzame hartafwijking deed de Genkse baby, zes maanden oud, vorige week in Gasthuisberg belanden. Volgende week vertrekt ze voor een halfjaar met mama Astrid naar het Duitse Giessen. Haar kleine lichaampje krijgt er een nieuw hart ingeplant. De hele operatie kost meer dan vijf miljoen frank. De collega's van Astrid op het wit-gele kruis in Genk willen daarom een nationale actie organiseren om de familie uit de nood te helpen. Een harttransplantatie op zuigelingen is in Vlaanderen nog nooit verricht.

Peter Dupont

BR>Om de risico's te verkleinen vertrekt Femke volgende week onder medische begeleiding naar het

Kreiskrankenhaus

in Giessen. "Ze krijgt er een ruilhart," zegt haar moeder, die liever niet met haar volledige naam in de krant komt. "Wat of hoe weten we niet. Eind deze week vertrekken mijn echtgenoot en ik naar daar om poolshoogte te nemen, afspraken te maken en uit te kijken naar een verblijfplaats. Want ik zal loopbaanonderbreking nemen en een half jaar naar Giessen verhuizen." Astrid G. (25) werkt als thuisverpleegster bij het wit-gele kruis in Genk.

Ruis

Femke werd op 2 september 1999 geboren in Genk als eerste kindje van Astrid G. en Kris R., die dan één jaar getrouwd waren. Drie weken later constateerde de dokter bij het meisje een hartruis. In Leuven ontdekten de dokters dat haar hartfuncties het al voor de helft hadden laten afweten. "Vanaf dan hebben we tussen Genk en Leuven gependeld," zegt mama Astrid. "Aanvankelijk dachten we aan een stofwisselingsziekte. Vorige week dinsdag was Femke er zo slecht aan toe dat ze hals over kop naar Gasthuisberg vertrokken. Femke blijkt een spierziekte te hebben waardoor een gedeelte van de hartspier is blijven steken in een embryonaal stadium. Donderdag werd besloten tot een transplantatie en geraakte alles in een stroomversnelling."

Hart

Het verdict kwam voor haar ouders als een complete verrassing. Astrid G., terwijl Femke duchtig blijft verder fopspenen: "Voor ons is deze geschiedenis een zware dobber. Ik moet een halfjaar naar Duitsland. Femke hier laten opereren houdt teveel risico's in. In Giessen daarentegen hebben ze al bijna 60 van die transplantaties achter de rug." "De kans dat een kindje boven de 1 jaar het na een operatie haalt is 90 procent. Voor vijfplussertjes is dat slechts 60 tot 70 procent. Het is belangrijk dat Femke nu geopereerd wordt omdat het immuniteitssysteem van zuigelingen nog niet zo sterk ontwikkeld is. Waardoor er minder kans bestaat dat het ruilhartje wordt afgestoten", zegt Astrid.

Onzekerheid

Femke is zich van geen kwaad bewust maar haar papa en mama voelen voortdurend het zwaard van Damocles boven het hoofd. "Haar toestand kan enorm snel veranderen. We leven voortdurend in angst, elk ogenblik kan het kritieke moment zijn. De onzekerheid is slopend. Maar hoe moeilijk ook, we moeten ons daar over zetten. Er veel over praten helpt. Niet dat dat donorhartje de angst zal wegnemen. Waarschijnlijk zal ze later opnieuw een transplantatie moeten ondergaan."