Gesprek tussen Anke en Filip 'informatief en verhelderend'

Een partijkaart of een vooraanstaande plaats bij het Vlaams Blok heeft ex-miss België Anke Van dermeersch

nog

niet gekregen toen ze dinsdagnamiddag met Filip Dewinter, fractieleider van het Blok in de Antwerpse gemeenteraad, ging praten. Het was voor beide partijen vooral een "vrijblijvend, informatief en verhelderend gesprek". "Ik had hier ook gezeten als ik op de Antwerpse VLD-gemeenteraadslijst wél de plaats had gekregen die ik verlangde. Je moet open staan om met iedereen te kunnen praten. Dat moet toch kunnen!", onderstreepte Anke Van dermeersch. Volgens Filip Dewinter was Van dermeersch alvast erg geïnteresseerd in het Blok-partijprogramma.

Wim Wilri, Dirk Vandenberghe

BR>Of ze het zeventig-puntenplan van het Blok wil onderschrijven, daarop wou Anke nog niet antwoorden. "Ik heb een pak documentatie meegekregen. Ik wil alles eerst eens grondig doorlezen." Van dermeersch herhaalde wel dat ze het

cordon sanitaire

rond het Blok ondemocratisch vindt. Die uitspraak leverde haar eerder al een bolwassing op van nationaal VLD-voorzitter Karel De Gucht. "Ik heb hier als VLD-lid het Vlaams Blok programmatorisch leren kennen. Ik heb binnenkort ook nog een dergelijke afspraak bij Vivant." Ook met deze partij wil de ex-miss en advocate graag kennis maken. Dewinter houdt de deur voor Van dermeersch intussen open, maar zegt dat Anke zelf moet beslissen: "Politiek is wel geen loterij. Je koopt niet van elke partij een lotje om te zien waar er iets te winnen valt."

Volgens Ludo Van Campenhout, voorzitter van de VLD Groot Antwerpen, heeft Van dermeersch zich door haar gesprek met Dewinter buiten de partij gezet. Daarom moet ze eind deze maand voor de statutaire commissie van de VLD verschijnen. Die commissie bestaat uit negen leden. Als er een twee derde meerderheid is, wordt Van dermeersch uit de partij gebannen. Anke liet eerder al weten ook met de Volksunie te willen gaan praten. Bij de Antwerpse VU hebben ze eens hartelijk gelachen bij deze onthulling. "Iemand die op zo'n manier een plaats weigert bij haar eigen partij is niet meer geloofwaardig en bij ons niet welkom", aldus Antwerps VU-voorzitter Koen Kennis.

Nu in het nieuws