"In België kreeg ik het predikaat van 'lange lompe' mee"

Voetbal

BR>

KERKRADE -

Bob Peeters, Peter Van Houdt en Joos Valgaeren zijn in Kerkrade, bij Roda JC, al langer 'bekende Vlamingen'. De laatste tijd probeert ook de jonge Kevin Van Dessel die status te verwerven. Sedert de winterstop is hij een vaste waarde in het team van trainer Vergoossen.

In de bekerwedstrijd tegen Ajax gaf Van Dessel de beslissende assist aan Bob Peeters, waardoor de Amsterdammers gewipt werden. Tegen Feyenoord scoorde Kevin zelf en tegen PSV presenteerde hij aan Joos Valgaeren de voorzet die tot de gelijkmaker leidde. "Het is een droom die werkelijkheid is geworden", beseft de gewezen nationale jeugdspeler. Luc Verheyen zal het niet graag horen.

"Niet iedereen kan zeggen dat hij tegen de Nederlandse topclubs speelde én bovendien opviel", jubelt Van Dessel. "Vooral tegen zulke clubs pik ik ervaring mee. De twee vorige jaren, bij NAC Breda en Genua, waren eveneens leerrijk, maar samen trainen is niet hetzelfde als samen spelen én trainen. Ik ben nog altijd aan leren toe."

"In België vonden ze mij te klein en fysiek niet sterk genoeg."

n Kevin Van Dessel

Peeters en Van Dessel krijgen in Kerkrade meer respect dan in eigen contreien. "In Nederland wordt meer op het voetbalvermogen gefocust", beweert de gewezen spits van Lierse. "Op het kampioenenjaar na, kreeg ik in de heimat het predicaat

lange lompe

mee. De meeste Lierse bestuursmensen hadden het trouwens niet op mij begrepen. Reden waarom ik niet twijfelde om naar Nederland uit te wijken. Hier beoordeelt men spelers op hun voetbalcapaciteiten, niet op hun uiterlijk. In België dweept men met een kleine wendbare spits, terwijl Nederlanders focussen op voetbalvermogen."

Kevin Van Dessel voelt zich in Nederland ook meer gerespecteerd. "In België vonden ze mij te klein en fysiek niet sterk genoeg. Hier in Nederland komen technische, tactische en andere kwaliteiten meer aan bod. Zonder daarom kracht te onderschatten. In Nederland heeft men vooral meer geduld met het rijpingsproces van jonge voetballers. Het doet me deugd dat Tom Peeters doorbreekt bij KV Mechelen. Die kreeg bij Germinal ook geen kans."

Peeters en Van Dessel trekken veel met elkaar op. "Ik heb het hokje naast dat van Peeters", vertelt Van Dessel. "Met Bob in het team verliep mijn integratie bij Roda veel gemakkelijker. Als ik problemen heb, staat mijn collega altijd klaar om te helpen."

"Van Dessel heeft zich hier goed aangepast", bevestigt de gewezen Rode Duivel. "Kevin heeft ongetwijfeld kwaliteiten en ligt heel goed in de groep. Het feit dat we hier nu met zeven landgenoten rondlopen, maakt het ons heel wat aangenamer en gemakkelijker."

"Ik heb het hier naar mijn zin en ik voel dat de club Europese ambities koestert"

n Bob Peeters

Geen van beiden wil dan ook bij Roda opstappen. Voor Bob Peeters was er recent nog een Engels aanbod, maar de vraagprijs (160 miljoen) schrikte af. "Ik wil hier echt niet weg", beweert Peeters. "Ik heb het hier naar mijn zin en voel dat de club écht Europese ambities heeft. In competitie is Europees voetbal wel veraf, maar in de Amstel-Cup blijft het haalbaar. Dan moeten we op 12 april wel eerst van Vitesse winnen."

"De club wil trouwens vooruit en dat voel je. De bouw van het nieuwe stadion gaf nieuwe impulsen en de club wil ook de spelersgroep serieus versterken. Roda wil mij niet kwijt en ik wil niet per se weg. Ik laat alles gewoon op me afkomen."