Première 'Marlene' koel ontvangen

Print
Het Berlijnse publiek heeft Marlene, de eerste speelfilm over het leven van filmdiva Marlene Dietrich die dinsdagavond in wereldpremière ging, eerder koel ontvangen. De film van de Duitse regisseur Joseph Vilsmaier concentreert zich op de Amerikaanse periode in de bijna zestigjarige carrière van de ster uit De blauwe engel. De moeilijke titelrol wordt vertolkt door Katja Flint, ook wel eens de Duitse Sharon Stone genoemd.
BR>De wereldpremière werd onder meer bijgewoond door de kleinzoon van Marlene Dietrich, Peter Riva, die daarvoor speciaal uit de Verenigde Staten was overgekomen. De eerste reacties op de film zijn niet mals. "Een opeenhoping van clichés en gemeenplaatsen", gonst een bijna eensluidende kritiek.
Aan Katja Flint zal het niet liggen. De media roemen de gelijkenis: diezelfde taxerende blik onder de lange wimpers, diezelfde onderkoelde erotische uitstraling die zowel mannen als vrouwen aantrekt. Flint kreeg van Bernd Eichinger, vriend en producent van Marlene, een briljanten ring uit de erfenis van de diva.
Marlene Dietrich was in haar vaderland lange tijd omstreden. Sommige Duitsers noemden haar een landverraadster. Ze nemen het haar nog steeds kwalijk dat ze zich in 1937 tot staatsburger van de Verenigde Staten liet naturaliseren. Tijdens WO2 zong de fanatieke anti-nazi voor de Amerikaanse troepen in Noord-Afrika en Europa. Nog maar enkele jaren geleden was er in het stadsbestuur van haar geboorteplaats Berlijn felle kritiek op het plan om een straat naar haar te noemen. Inmiddels is er een Marlene-Dietrichplein, in het nieuwe uitgaanscentrum aan de Potsdammer Platz. De première vond plaats in een bioscoop bij het plein. In de buurt komt een filmmuseum met een speciale afdeling gewijd aan de actrice.
De productie van Marlene verslond 356 miljoen frank, een voor Duitse films ongebruikelijk hoog bedrag. Alleen al een jurk met parels kostte 800.000 frank.

MEEST RECENT