Knappe kleintjes

In Hannover vond onlangs voor de dertigste keer CeBIT plaats, de grootste technologiebeurs ter wereld. Elk bedrijf dat iets betekent in de sector, is er terug te vinden. Om het in cijfers te zeggen: CeBIT kreeg dit jaar 700.000 bezoekers over de vloer die rondliepen tussen meer dan 7.800 standhouders uit meer dan 70 landen. De ideale plek dus om allerlei nieuwigheden aan de wereld voor te stellen. Wij pikten er de interessantste, meest opvallende, handigste, gekste en meest revolutionaire hebbedingen tussenuit.

BR>


Xybernaut


Ook leuk, de Xybernaut, een draagbare pc met een klein scherm dat bevestigd is aan een opblaasbare kraag. U leest het goed, want draagbaar betekent hier effectief draagbaar. De collectie heet niet voor niks eDress. De pc zelf kan met simpele stemcommando's worden bestuurd en weegt minder dan een kilo. http://www.xybernaut.com

Samsung SPH-WP10


Wie de film Dick Tracy gezien heeft, kent het idee achter dit hebbeding van Samsung al langer. De nieuwe SPH-WP10 is namelijk een mobiele telefoon die aan de pols kan worden gedragen. Het ding weegt 39 gram (50 gram mét batterij), is 67x58x20 millimeter groot, heeft een oortelefoontje en een vaste antenne en staat garant voor 90 minuten beltijd of 60 uur stand-by. Ook alle andere snufjes van gewone GSM's - telefoonlijst, vibreerfunctie, één-toets-bellen, enz. - zijn beschikbaar met deze polstelefoon.
http://www.samsungelectronics.com

Precise 100A Fingerprint Reader


Het Zweedse bedrijf Precise Biometrics stelde een van 's werelds kleinste vingerafdruklezers voor: de Precise 100A Fingerprint Reader. Het ding is bedoeld om gewone wachtwoorden te vervangen en computergegevens beter te beveiligen. De lezer gebruikt een speciale methode om vingerafdrukken op te slaan: er wordt namelijk van elke vingerafdruk een driedimensioneel beeld van gemaakt. Dat beeld wordt vergeleken met het oorspronkelijke beeld dat gecodeerd opgeslagen is op de harde schijf van de computer.
http://www.precisebiometrics.com/
Xybernaut
Twee dames demonstreren de Xybernaut. Een beetje Star Trek, vindt u niet? Foto EPA

Palm IIIc


Mobiel was het themawoord van deze CeBit. En natuurlijk kunnen dan de steeds populairder wordende palmtops niet ontbreken. Marktleider Palm stelde op CeBIT de Palm IIIc voor, de eerste kleurenversie van de Palm III.
http://www.palm.com

Philips Rush Player


Na lang wachten, komt nu ook Philips zijn graantje meepikken op de MP3-markt met de officiële introductie van haar Rush-speler. Deze MP3-walkman is 1,7 centimeter dik, weegt 50 gram en is uitgevoerd met een verwijderbare geheugenkaart van SmartMedia. Verder wordt de speler gebundeld met RealJukebox-software.
http://www.philips.com

Casio Wrist Camera


Een horloge met ingebouwde digitale camera: dat is Casio's Wrist Camera. Met een simpele klik op de ontspanner wordt je foto automatisch opgeslagen en kan je hem bekijken op de wijzerplaat, die eigenlijk een kleine monitor is. Op het geheugen is plaats voor liefst 100 zwart-wit foto's. Zit je horloge vol, dan kan je de leukste foto's via een infraroodverbinding overzetten op je pc.
http://www.casio.com
Palm IIIc
Foto GvA

Seagate Cheetah X15


Seagate introduceerde de Cheetah X15, de snelste harde schijf ooit. Het ding heeft een snelheid van 15.000 toeren per minuut, beschikt over een capaciteit van 18 gigabyte en heeft een gemiddelde zoeksnelheid van 3,9 milliseconden. Als die cijfers u weinig zeggen, hebt u misschien meer aan de vergelijking die Seagate zelf maakt in de persinformatie: "de prestaties van de Cheetah X15 zijn vergelijkbaar met iemand die het hele oeuvre van Shakespeare leest in minder dan 0,15 seconden".
http://www.seagate.com

Seagate Cheetah
Foto GvA
Nu in het nieuws