Toneelhuis toont glamour van armoede

Carnavalsmuziek bij binnenkomst en de edelkitsch van ABBA zetten letterlijk de toon bij het begin van deze enscenering van Noréns

Nacht, moeder van de dag

. Niets is wat het lijkt. Zelfs die bewering is niet waar over deze zo vreselijk politiek foute voorstelling dat het weer leuk wordt.

BR>De ploeg van Het Toneelhuis las deze Norén als een Tsjechov-van-vandaag. Het resultaat is dat er geen tragiek schuilt in de mallotige avonturen van deze mensen die met een perfide vreugde hun ondergang tegemoet lopen. Geestelijke en economische armoede is situatiehumor geworden. Alle leden van deze getormenteerde familie dromen. Ze dromen van een concert in de grote stad Stockholm, van het uitbouwen van een goeddraaiend hotel in het gat waar ze hun kamp hebben opgesteld, van liefde, van erkenning. Ze dromen van het uitbouwen van een echt gezin, maar ze zitten in hun eigen kleine ikje opgesloten. De homofiele zoon (Tom De Wispelaere) zal nooit naar de grote stad gaan. De dandyeske nakomeling (een stevig op de scène staande Stefan Perceval) zal zich alleen maar door zijn perfecte kledij blijven onderscheiden van zijn onfortuinlijke familieleden.

En het mooie in deze

Nacht, moeder van de dag

is dat de spelers je een bondgenoot maken in hun onmogelijke projecten. Het onderscheid tussen de spelers en de toeschouwers wordt in deze voorstelling opgeheven. Sommige personages bevinden zich in de zaal als de voorstelling begint. Het zaallicht blijft ook gewoon aan. Luk D'heu is magistraal als de zich vrolijk dood drinkende hoteluitbater. Hij huppelt in zijn blote kont over de scène, glimlacht met alle impertinenties die zijn zonen over hem uitstorten. Hij is, op zijn Nietzsches, de man zonder schaduw, de persoon op wie geen smet meer blijft plakken. Tragiek bestaat niet meer. De voorstelling dwingt je na te denken of die evolutie zelf tragisch is.

Het Toneelhuis, Nacht, moeder van de dag van Lars Norén, met Luk D'Heu, Ilse Uitterlinden, Stefan Perceval en Tom Dewispelaere, tot 11 maart om 20u in Cinema Tokio, Verlatstraat 22, Antwerpen. Daarna op tournee. Info: 03.224.88.22. Oordeel:***.

Nu in het nieuws