Zwitsers bereid om Sabena volledig in handen te nemen

Print
De Swissair-groep waar Sabena deel van uitmaakt, is bereid een meerderheidsbelang te nemen in de Belgische luchtvaartmaatschappij. Dat heeft SAir-topman Philippe Bruggisser maandag in Zürich gezegd tijdens een informele persbabbel. De Zwitsers maken zich bovendien op voor een beursgang in Brussel.
BR>Het was al langer bekend dat de houdstermaatschappij boven SwissAir op termijn de volledige controle wou verwerven over Sabena. Momenteel bezit de groep via SwissAir een belang van 49,5% in Sabena; de resterende 50,5% is in handen van de Belgische overheid. Alles wijst erop dat de SAirGroup nog voor juli het belang in Sabena zal optrekken tot 62,5% of 67,5%.
Maar Bruggisser sluit niet uit dat het tot een volledige overname komt. Er moet wel nog gewacht worden op de afhandeling van de bilaterale akkoorden tussen Zwitserland en de Europese Unie. Wellicht zullen de akkoorden nog voor de zomer geratificeerd worden door de Europese lidstaten en door het Zwitserse parlement. In die akkoorden is de mogelijkheid voorzien om een bedrijf van de Europese Unie - onder bepaalde voorwaarden - te laten controleren door een Zwitsers bedrijf, zonder dat dit bedrijf zijn statuut van 'lid van de Europese Unie' verliest.

Beursgang


Minister van Overheidsparticipaties Rik Daems, zo is bekend, staat niet afkerig tegenover zo'n operatie. Een van de mogelijkheden is dat de Zwitserse groep de overheidsparticipatie in Sabena inruilt voor een minderheidsbelang van de Belgische overheid in de SAirGroup. De Belgische belangen zouden daarbij niet geschaad worden. Overigens sluit Bruggisser niet uit dat bij een dergelijk scenario de SAirGroup op de beurs van Brussel wordt genoteerd.
"Alle mogelijkheden liggen open", zei de SAir-topman bij de voorstelling van de jaarresultaten. "En de contacten met het kabinet-Daems verlopen constructief".
Overigens krijgt de samenwerking tussen Sabena en SwissAir almaar meer vorm. In Zürich werken al een honderdtal Sabeniens en omgekeerd is Brussel de nieuwe thuisbasis voor evenveel Zwitsers.
Het voorbije jaar haalde de SAirGroup een nettowinst van 6,8 miljard frank. Dat gebeurde tegen de achtergrond van een ongunstige conjunctuur in de luchtvaartsector. In '98 lag de winst nog 24,4 procent hoger.
Het exploitatieresultaat daalde met 8,1 procent tot ruim 16 miljard frank. De omzet daarentegen ging er in '99 met 15,1 procent op vooruit naar 325 miljard frank.
Tot slot werd in Zürich ook meegedeeld dat minister van Staat Karel Van Miert (58), oud SP-voorzitter en oud-Europees commissaris, een zetel krijgt in de raad van advies van de Zwitserse luchtvaartholding SAirGroup.

Nu in het nieuws