Lot satelliettelefoon Iridium lijkt bezegeld

Print
De Amerikaanse tycoon Craig McCaw, pionier op het gebied van mobiele telefonie, laat het noodlijdende satellietnetwerk Iridium aan zijn lot over. Zijn investeringsbedrijf Red River Investments concentreert zich liever op de concurrentie.
BR>De interesse gaat daarbij naar Ico Global Communications, een bedrijf dat eveneens uitstel van betaling heeft aangevraagd, en het toekomstige satellietsysteem Teledesic.
Iridium, het vorig jaar gelanceerde telecommunicatiesysteem dat zo'n 200 miljard frank gekost heeft, staat opnieuw op de rand van het bankroet.
Volgens McCaw is het besluit niet verder te investeren genomen na zorgvuldige studie van de technologische opzet van Iridium. Tussen Ico en Teledesic zou een grotere synergie bestaan. Beide satellietsystemen zijn bedoeld voor gegevensverkeer, terwijl Iridium op spraak en semafonie is gericht. McCaw dacht aanvankelijk Ico en Iridium voor een prikje te kunnen opkopen en vervolgens te kunnen samenvoegen tot een satellietsysteem voor zowel spraak- als internetverkeer.
De stap van McCaw kan de nekslag betekenen voor het Iridium, dat vorig jaar augustus bescherming tegen zijn schuldeisers zocht op basis van de Amerikaanse 'Chapter 11'-wetgeving. Volgens Red River Investments is het besluit om de handen van Iridium af te trekken definitief. Maandag heeft een faillissementsrechtsbank een hoorzitting gehouden om te bepalen wanneer de boedel van Iridium zal worden geveild.
Medio februari legden McCaw en Motorola ieder 2,5 miljoen dollar (100 miljoen frank) op tafel om Iridium in elk geval tot vandaag op de been te houden. Iridium heeft in de opstartfase en de eerste anderhalf jaar van de exploitatie vijf miljard dollar aan schulden opgebouwd. Grondlegger en grootste toeleverancier Motorola moest al verscheidene keren financieel bijspringen om het bestaan van Iridium te rekken.
Iridium is een netwerk van 66 satellieten en verschillende nationale kabelnetwerken, dat het eigenaars van een satelliettelefoon mogelijk maakt om in de verste uithoeken van de wereld bereikbaar te zijn. Na 11 jaar ontwikkeling en onderzoek is Iridium pas eind 1998 operationeel geworden. Critici voorspelden al langer de ondergang van het netwerk en hekelen ook de elitaire prijs van de speciale satelliettelefoon, die iets meer dan 100.000 frank kost.
Nu in het nieuws