Zowel ondervoeding als overgewicht zijn oorzaak van ziektes

Voor het eerst zijn er wereldwijd evenveel zwaarlijvigen als hongerlijders. Dat blijkt uit een onderzoek van het Worldwatch Institute in Washington dat dit weekeinde werd bekendgemaakt.
BR>Meer dan 1,2 miljard mensen zijn te dik, terwijl het aantal ondervoeden tot datzelfde aantal is teruggevallen. "Beide categorieën zijn ziek, kennen een lagere levensverwachting en kunnen fysiek minder aan. Meer dan de helft van alle ziektes is te wijten aan overgewicht of ondervoeding", aldus onderzoeker Gary Gardner.
Co-auteur Brian Halweil wijst erop dat tachtig procent van de ondervoeden leven in landen met een overschot aan levensmiddelen. In de Verenigde Staten wegen 55 procent van de volwassenen te veel. Toch is het probleem van overgewicht niet meer beperkt tot enkel de geïndustrialiseerde landen, stelt het rapport.

Amerikanen


In Europa werd vroeger nogal gelachen met die dikke Amerikanen, mannen en vrouwen met gigantische buiken en moddervette benen. Maar Europeanen gaan meer en meer dezelfde weg op. Vooral het aantal dikke kinderen stijgt alarmerend.
Er lopen in België vandaag procentueel gezien evenveel dikke kinderen rond als in Amerika. Het probleem van obesitas oftewel zwaarlijvigheid, is zo acuut dat zelfs de Wereld Gezondheidsorganisatie een stuurgroep heeft opgericht om het probleem te onderzoeken en aan te pakken. Zwaarlijvigheid dreigt een Westerse epidemie te worden bij zowel kinderen als volwassenen. Het is een welvaartsziekte die tot nu toe te fel genegeerd werd en die eigenlijk inherent is aan onze manier van leven. We nemen niet meer voedsel of calorieën tot ons dan onze ouders of voorouders. Integendeel. Maar onze leefgewoontes zijn zodanig veranderd dat die voedselopname niet meer in verhouding staat tot de verbranding. Vroeger werkten de mensen vaak in een koude of zeer warme omgeving. Het verweer van het lichaam daartegen kostte energie. Tegenwoordig heb je perfect afstelbare verwarmingsinstallaties en klimaatregelingen. We hoeven niets meer te doen om onze temperatuur te regulariseren.

Kinderen
Ook het bewegingspatroon van de moderne mens is veranderd. We doen bijna alles geautomatiseerd. Moest je vroeger naar de winkel dan deed je dat per fiets of te voet. Nu neemt men de wagen. Zelfs kinderen worden veel te veel met de auto naar school gebracht. En dan is er de verzoeting van het voedsel. Van kleinsaf worden baby's kalm gehouden door ze wat zoetigheid toe te stoppen. Tegen dat een kind twee jaar is, staat het rond van de fruitpapjes.


Nu in het nieuws