Tap Dogs brengen explosieve mix van dans en rock-'n-roll

Tap Dogs, de naam zegt u misschien nog niets, maar daar zal gegarandeerd snel verandering in komen. In april strijkt deze Australische danssensatie voor het eerst in België neer met vijf opeenvolgende concerten in Vorst Nationaal. Wij gingen alvast van hun spectaculaire mix van rock-'n-roll, percussie en tapdansen proeven in Barcelona.

Sam Valkenborgh

BR>

The Full Monty

met kleren aan, zo zou je de Tap Dogs kunnen omschrijven. Een bende stoere kameraden die - hoe kan het ook anders - uit het grauwe leven van de staalarbeid ontsnappen dankzij een spectaculaire dansshow. Enig verschil tussen de mannen van

Down under

en hun Britse collega's uit de film: de Tap Dogs houden hun kleren aan, en toveren het vuurwerk uit hun voeten. Toch houdt de vergelijking geen steek, zeggen ze zelf. "Er is misschien wel een zekere overeenkomst met de film, maar meer niet. Wij willen niet met onze blote bast op het podium. En we zijn al bezig van 1995. Misschien hebben de makers van

The Full Monty

het wel van ons?"

Wat de

dogs

op het podium neerzetten, is in ieder geval puur spektakel. De Fred Astaires van nu maken de discipline toegankelijk voor het grote publiek. Ze doen dat via hun sublieme aandacht voor humor en spektakel en een industriële

look

als basis. Voorbeelden? Een danser die zich laat begeleiden door de vonken die twee slijpschijven op stalen buizen doen ontspringen, of een tapduel tussen een danser op de grond en één in de lucht, ondersteboven gehouden door een stel kabels. Of kent u die kleine vijfhoekige platformpjes met grappige drumgeluiden die je wel eens op synthesisers hoort? De Tap Dogs maken er alleszins gebruik van. Zij pikten er de leukste percussiegeluiden uit en toveren hilarische ritmes uit hun agressieve tapschoenen.

Dat is volgens de stoere jongens nu net het verschil met andere dansvormen. "Met tapdansen kan je je eigen ritme en muziek maken. Alles moet wel perfect synchroon verlopen. En met de steeds groeiende technologie op het gebied van versterking erbij kunnen we tapdansen op een nieuw niveau brengen. Maar vergis je niet, het is fysiek heel zwaar. Er gaat geen voorstelling voorbij of iemand van ons breekt een 'tap'."

Kameraden

De eerste keer dat de Tap Dogs een stapje in de wereld zetten, was in januari 1995, op het Festival van Sydney. In de jaren die erop volgden, gingen Australië en de rest van de wereld spontaan voor de bijl voor het maffe spektakel, en moest het bordje 'uitverkocht' soms weken aan een stuk worden bovengehaald. Ondertussen hebben de dansers al drie groepen die tegelijkertijd de wereld afreizen. Vanaf 11 april is België eindelijk aan de beurt. Het geheim? "We zijn allemaal kameraden", klinkt het. "We gingen naar dezelfde dansschool, hadden dezelfde leraar, en trekken nog steeds samen op. Op het thuisfront zijn ze helemaal weg van onze act. We zijn immers even eenvoudig gebleven als zij maar tegelijkertijd zijn we hun helden. Niemand van ons had ooit gedacht dat we de wereld al tapdansend zouden rondreizen."

Tap Dogs, special op Ka2, zondag 5/3, 13.50u.

Tap Dogs in Vorst Nationaal, van di 11 t/m za 15/4 om 20.30u, zo 16/4 om 15u. Tickets: 1.650, 1.450, 1.250 of 950 frank (0900/00.991), www.tapdogs.com.

Nu in het nieuws