Uitzendverbod dreigt voor Duitse Big Brother

De Duitse versie van Big Brother hangt al na de eerste afleveringen een uitzendverbod boven het hoofd. De Hessische Landesanstalt fuer privaten Rundfunk (LPR), de organisatie die toezicht houdt op de commerciele omroep in de deelstaat Hessen, zei in de uitzending van donderdagavond een schending van de menselijke waardigheid te hebben geconstateerd en kondigde stappen aan.

BR>Als andere media-instanties in Hessen het met de LPR eens zijn, kan de zender RTL2 met een uitzendverbod worden gestraft. Aanpassing van het programmaconcept behoort ook tot de mogelijkheden. Maandag gaat de federale instantie die zich bezighoudt met het toezicht op de media zich over de zaak buigen.

De klacht van de LPR geldt in het bijzonder de "permanente observatie en registratie" van de tien kandidaten. De LPR ziet daarin een ernstige aantasting van de intieme levenssfeer, waardoor de vijf mannen en vijf vrouwen verworden tot "naakte voorwerpen van aanschouwing". Dat de kandidaten zich vrijwillig 100 dagen met elkaar hebben laten opsluiten in een wooncontainer met 28 camera's en 160 microfoons doet daar niets aan af, zei LPR-woordvoerster Annette Schriefers.

Mocht RTL2 een uitzendverbod krijgen, dan kan de omroep daartegen bij de rechtbank in beroep gaan. De mediabewakers houden ook rekening met een eventuele schadeclaim van RTL2, zei Schriefers. Over de mogelijke hoogte daarvan wilde zij zich niet uitlaten. Een mediavaktijdschrift schatte die op 250.000 mark.

Nu in het nieuws