Olie en dollar jagen prijs van chartervluchten omhoog

Niet alleen aan de pomp, ook aan zijn vliegtuigticket zal de consument merken dat de dollar- en olieprijzen de pan uit swingen. Wie voor de paasvakantie al een chartervlucht had geboekt, krijgt weldra nog een bijkomende factuur. De touroperators vragen Economische Zaken zo'n 200 tot 900 frank extra te mogen aanrekenen.

Belga, Paul Verbraeken

BR>Het hing in dit geval natuurlijk wel echt in de lucht. Eerder al beslisten de luchtvaartmaatschappijen om hun lijnvluchttarieven lichtjes op te trekken, na de aanhoudende stijgingen van de dollarkoers en de bewuste politiek van de olie-exporterende landen.

Op haar beurt besliste de vereniging van Belgische touroperators nu om haar leden een prijsverhoging te adviseren. Daartoe werd naar verluidt een 'goed onderbouwd' dossier ingediend bij Economische Zaken, dat vrijwel zeker zal worden ingewilligd. Het ministerie zelf had vrijdag nog geen vraag ontvangen. De verschillende grote touroperators bevestigen niettemin dat de klanten voor alle chartervluchten die vanaf 6 april vertrekken, een toeslag zullen moeten betalen van zo'n 200 tot 900 frank.

Volgens Peter Van Elst van Neckermann worden de luchtvaartmaatschappijen geconfronteerd met een meerkost van acht procent. Daarvan rekenen ze vier procent door aan de consument.

Onvermijdelijk

Christoffel Wirtz van de gelijknamige Antwerpse operator: "Iets gelijkaardig hebben we ook al meegemaakt tijdens de Golfoorlog. Nu gaat het om een gecombineerd effect van een enorm stijgende dollar én een stijging van de brandstofprijzen. De vliegtuigmaatschappijen voelen die stijging veel zwaarder dan bv. de automobilist. Deze verhoging ligt dus moeilijk, maar is economisch niet te vermijden."

Dat wordt bevestigd door de VTB. "Als touroperator verhoogt VTB zijn prijzen niet", onderstreept Lieven De Craemer, marketing manager van VTB. "In die functie maken wij van lijnvluchten gebruik. Onze

carriers

hebben ons in dat verband nog geen bericht gezonden. Anderzijds volgen wij als

distributeur

van reizen de verhogingen van onder meer JetAir, Sunsnacks en Sunair. Een echt sectorieel akkoord is er over die verhogingen niet. Elke touroperator op zich beslist zelf hoeveel hij meer zal aanrekenen."