België geeft diamanthandel wenk

België zet zich schrap tegen het rapport dat de Verenigde Naties later deze maand over de diamanthandel willen uitbrengen. Het 'Fowler-rapport' bekeek vooral hoe het internationaal embargo tegen de Angolese rebellenbeweging Unita functioneerde en hoe Unita zichzelf financierde uit de diamanthandel, vooral via Antwerpen.

PVb

BR>In een onverwachte persmededeling deelden Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Economische Zaken vrijdagavond alvast een aantal maatregelen aan. Zo wordt een werkgroep opgericht om de controle sluitend te maken. Opmerkelijk is wel dat de douane (Financiën) de belangrijkste optredende instantie moet zijn, maar zelf niet in deze werkgroep blijkt te zitten.

Tegelijk wordt de Hoge Raad voor de Diamant aangeraden zijn interne werking te verbeteren. Bovendien wordt de mogelijkheid geopperd om VN-waarnemers in de Hoge Raad 'te plaatsen'. Eerder was er sprake van die waarnemers de diamanthandel te laten volgen in de diamantbeurs.

Volgens de regering zal België op het eigen grondgebied alle mogelijke inspanningen doen, maar is het vrijwel onmogelijk om aan de oorsprong in Afrika tot een waterdicht systeem te komen. Een duidelijke wenk aan het adres van sommige landen die vaak uit eigenbelang de handel willen beperken tot landen met sluitende oorsprongscertificaten.

Nu in het nieuws