Stripfiguur Tuizentfloot uit Nero krijgt standbeeld in Wuustwezel

Op voorstel van de culturele raad wordt er een wedstrijd uitgeschreven voor het vervaardigen van een kunstwerk: een beeld van Abraham Tuizentfloot uit de Nero-strips van Marc Sleen. Het beeld krijgt een plaatsje voor het informatiecentrum en bibliotheek de Gasthuishoeve in de Dorpsstraat.

Kathleen Brughmans

BR>Het initiatief kadert in een ruimer opzet om op verscheidene plaatsen in Wuustwezel, Loenhout en Gooreind allerhande kunstwerken te plaatsen. Dit zal steeds gebeuren in overleg met de culturele raad en de plaatselijke bewoners.

Zo wordt er reeds luidop nagedacht over een kunstwerk op het plein achter de kerk in Gooreind, het pleintje voor de gloednieuwe concertzaal of de te vernieuwen stelplaats van De Lijn in Braken. Op deze laatste plaats zou dan bijvoorbeeld een beeld van een smokkelaar kunnen komen, verwijzend naar de 'nationale sport' nabij de grensovergang met Nederland.

Grote Prijs Wuustwezel

Maar eerst is dus het pleintje voor de Gasthuishoeve aan de beurt. Het idee om een beeld van Tuizentfloot te laten maken, komt van Neel Vermeiren. En het idee is lang niet zo gek. "De naam van onze gemeente komt namelijk in meerdere stripboeken van Marc Sleen voor", licht burgemeester Jos Ansoms toe. "Zo wordt er bijvoorbeeld verwezen naar de grote prijs van Wuustwezel, de slag bij Wuustwezel of een reisbureau dat uitstapjes naar Wuustwezel verkoopt", aldus de burgemeester.

Daarnaast hebben de strips een grote aantrekkingskracht in Vlaanderen en Nederland. Het standbeeld zal vele toeristen trekken, wat dan weer de plaatselijke horeca ten goede komt. Een ander argument is dat talrijke kinderen de weg naar de bib vinden via het stripboek. Een beeld van een stripfiguur aan de ingang van de Gasthuishoeve is dus passend.

Het college van burgemeester en schepenen heeft een veertiental kunstenaars uit Wuustwezel en omstreken aangeschreven om een poging te ondernemen. Het college zal op basis van de voorstellen van de kunstenaars de uiteindelijke ontwerper aanduiden. Er wordt rekening gehouden met de gelijkenis, de originaliteit en de duurzaamheid van de materialen. Het beeld mag niet meer dan 300.000 frank kosten.

Als alles vlot verloopt, zal het beeld op het einde van het schooljaar of in het begin van de zomervakantie een plaatsje krijgen op het pleintje voor de Gasthuishoeve.

Vastgoed

Jobs in de regio