Studenten kiezen wetenschappen boven opleiding bedrijfskunde

Elfhonderd laatstejaars van het secundair onderwijs namen zaterdagnamiddag deel aan de 32ste Rotary-Loopbaanactie. Ze kregen achttien studierichtingen aangeboden. Opvallend was de zeer matige belangstelling voor de bedrijfskunde.

Yves Vrebos

BR>De Loopbaanactie is een organisatie van Rotary Sint-Niklaas. Dit jaar kreeg de serviceclub voor het eerst de medewerking van de collega's uit Waasmunster. "Wij konden ontstaan doordat de Sint-Niklase club een stukje territorium afgaf en tonen onze dankbaarheid door mee te werken aan deze organisatie van onze peterclub", motiveert Michel Heirman.

Met de Loopbaanactie dragen de serviceclubs hun steentje bij tot projecten die het onderwijs en de beroepsethiek kunnen bevorderen. "In het vooruitzicht van hogere studies krijgen de laatstejaars van het secundair onderwijs ruime informatie over studie- en beroepsmogelijkheden", legt voorzitter van de Loopbaanactie Pierre De Maagd uit. Van de ongeveer vijftienhonderd leerlingen uit de twintig deelnemende secundaire scholen zakten er elfhonderd af naar de Loopbaanactie in de lokalen van het CMO-Waasland. "Ze kwamen zeer vroeg aan, om zoveel mogelijk informatie te kunnen verzamelen. De jongeren plunderden de documentatiezaal", stelde woordvoerder van Rotary Sint-Niklaas Bruno Vuylsteke vast.

Verschuiving

De interesse van de jongeren onderging een opmerkelijke verschuiving. "Bedrijfskunde krijgt klappen. De belangstelling voor marketing, boekhouding, secretariaat en aanverwanten is met veertig procent gedaald. Een echte verklaring hebben we daar niet voor. De industriële en toegepaste wetenschappen mogen rekenen op een toename van de belangstelling met 25 procent. De interesse voor psychologische en pedagogische wetenschappen nam met vijftien procent toe", weet De Maagd.

Driehonderd medewerkers uit bedrijfsleven, hogescholen en universiteiten verschaften de jongeren informatie via panelgesprekken. "Ik ging luisteren naar wat technologie als studierichting te bieden heeft", vertelde Stijn (18). "Ik kan daarmee onder andere in de bouw, de chemie en de elektronica terecht. Ook luchtvaart hoort daarbij en dat boeit me wel." Anja (19) ziet haar toekomst meer in een kunstrichting zitten. "Ik informeerde me bij de panels van de studierichtingen kunst en architectuur. Zij geven uitzicht op ruime mogelijkheden. Het is een goede zaak dat we onze studiekeuze hier kunnen verfijnen."