Parkinson-patiënt geholpen door hersenpacemaker

Parkinson-patiënten die last hebben van hevig trillen, kunnen geholpen worden met een pacemaker, die kleine elektrische stroompjes naar de hersenen zendt. Deze pacemaker moet het beven helpen onderdrukken. De nieuwe behandeling geeft minder kans op complicaties dan de oude methode, waarbij operatief een gaatje wordt gebrand in de hersenstructuur. Onderzoekers van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam hebben hun bevindingen gepubliceerd in het

New England Journal of Medicine

.

Jetty Claus

BR>Neuroloog J.D. Speelman: "Het trillen is heel hinderlijk voor mensen met de ziekte van Parkinson, omdat het direct opvalt. Maar toch ervaren de patiënten vaak andere symptomen als een nog grotere belemmering voor hun functioneren, zoals stijfheid en moeilijkheden met lopen. Ook daar kunnen we waarschijnlijk met elektrostimulatie iets aan doen, door verbindingen te leggen met andere plaatsen in de hersenen", aldus Speelman. De hersenpacemaker wordt onderhuids aangebracht achter de borstwand en zendt met een kabeltje elektrische prikkels uit naar één bepaald punt in de hersenen om daarmee het trillen te bestrijden.

"Niet alleen Parkinson-patiënten hebben er baat bij, ook mensen met multiple sclerose of met de zogenaamde beefziekte. Naar de effecten op MS willen we overigens nog meer wetenschappelijk onderzoek doen", aldus Speelman. Volgens de Bussumse neuroloog is zo'n pacemaker niet voor elke patiënt noodzakelijk de goede optie. Er kunnen ook medicijnen worden voorgeschreven. De ziekte van Parkinson ontstaat namelijk doordat er in de hersenstam cellen afsterven, die de stof dopamine aanmaken. Met geneesmiddelen kan de werking van dopamine worden nagebootst. Maar een deel van de patiënten moet stoppen met die medicijnen, omdat ze last krijgen van ernstige bijwerkingen, waaronder onwillekeurige bewegingen en soms ook psychiatrische stoornissen.

"Als dat gebeurt, kom je natuurlijk van de regen in de drup", aldus Speelman. "En dan kan een operatie uitkomst bieden. De oude methode, het bewust beschadigen van één deel van de hersenen, is niet zonder risico's. Zenuwbanen liggen zo dicht bij elkaar dat er een beschadiging kan optreden, zoals spraakstoornissen. De oude operatie kan ook niet in beide hersenhelften worden uitgevoerd. Dat betekent dat het trillen maar aan één kant van het lichaam wordt onderdrukt. Met de elektrische stimulatie kan het trillen wel in het hele lichaam worden bestreden."

Nu in het nieuws