"Eerst Lier, dan Amerika"

DC United geïnteresseerd in Lierse-speler Joren Nuyts (16)

Annick Grobben

BR>

ZOERSEL -

Wat doet een knaap uit Zoersel als hij het aanbod krijgt stage te lopen bij DC United, de Amerikaanse voetbalkampioen? "Nuchter blijven", zegt Joren Nuyts (16). "Mijn dilemma is dat ik goed studeer én goed voetbal. Als ik toch profvoetballer word, ga ik pas naar Amerika als het bij Lierse, waar ik dolgraag ben, mislukt."

Voetbal

"Ik speel al sinds mijn elfde bij Lierse", vertelt Joren Nuyts. "Ik train vier dagen per week en zit daar nu bij de scholieren. Mijn vader en ik schrokken ons een ongeluk toen we onlangs telefoon kregen vanuit Amerika, van topclub DC United. Of ik soms geïnteresseerd was om ginds stage te gaan lopen bij het plaatselijke jeugdteam? We dachten dat het een grap was."

"Enkele Amerikanen hadden mijn zoon in Lier aan het werk gezien, maar dat kan natuurlijk iedereen zeggen", zegt Jorens vader Johan, die als Antwerpse politie-agent gezegend is met de nodige portie argwaan. "Ik ben die Amerikaanse ploeg op het internet dus eerst gaan

checken

, en daarna heb ik het bestuur van DC United zelf opgebeld. Pas toen ik daar bevestiging kreeg, was ik zeker."

"We dachten dat het een grap was."

n Vader Johan Nuyts

Je zou verwachten dat Joren sindsdien elke minuut van de dag op roze wolken loopt, maar niets is minder waar. "Ik volg wiskunde-wetenschappen en zit in het vijfde middelbaar. Omdat ik zo makkelijk en graag studeer, weet ik nu al dat ik mijn middelbare studies hoe dan ook zal afmaken. Want stel dat ik dat niet doe en ik ook geen profvoetballer kan worden, dan eindig ik als een

sukkelaar

. Dat zegt mijn moeder toch en ze heeft gelijk", zegt Joren bloednuchter.

"Tuurlijk ben ik gevleid", lacht de jongen. "Als ik achttien zou zijn, zou ik het Amerikaanse aanbod trouwens overwegen en op studievlak misschien een sabbatjaar nemen. Hoewel... het liefst blijf ik bij Lierse om het daar waar te maken. Want ik kan mij geen betere opleiding dromen. De Lierse voetbalschool is één van de beste scholen van België. Niemand weet of ik daar ooit word uitgeplukt, maar ik besef wel hoe goed ik het daar heb. Hoe menselijk het daar is. Dat ik niet loop te zweven, dank ik aan de discipline die in Lier wordt aangeleerd."

"Als ik achttien zou zijn, zou ik Amerikaanse aanbod in overweging nemen."

n Joren Nuyts

"Het belangrijkste is te weten dát ik ben gevraagd", vervolgt Joren, voor wie voetbal in elk geval immens véél betekent. "Ik geef het maximum, ja. Ik ga nooit mee op vakantie met mijn ouders, ik ga zelfs geen dagje met hen mee naar zee. Altijd maar trainen, trainen en nog eens trainen... Het Amerikaanse aanbod is vooral een morele steun. Want ik zie mij eigenlijk toch niet helemaal opnieuw beginnen in een vreemd land. Tenzij het op Lierse later totaal mislukt."

Of pa zijn oudste zoon had laten vertrekken, mocht Joren zijn geluk toch hebben willen beproeven in Amerika? "Hij zou de kans zeker hebben gekregen", besluit Johan Nuyts. "Maar ik ben wel blij dat Joren de zaken zo nuchter bekijkt, en dat de Lierse jeugdcoördinator Marcel Vets hem zo stevig met beide voeten op de grond houdt."

Nu in het nieuws