"Ik ben geen duivenmelker"

Maar toch behaalt Hugo Boonen jaarlijks een tiental eerste prijzen

Frans Proost

BR>

LICHTAART -

Hugo Boonen (56), die speelt onder de naam Heylen-Boonen, beweert van zichzelf dat hij geen duivenmelker is en niets van duiven kent. Maar het feit dat hij zowel in Geel ten Aard als in het Kempisch Verbond, Quiévrainsamenspel met zes bonden, algemeen kampioen werd, spreekt dit duidelijk tegen.

Duivensport

Bescheidenheid troef in de Langenberg 23. "Ik zit vanaf mijn eerste communie tussen de duiven", opent Hugo Boonen. "Mijn vader had wel duiven maar geen tijd en daarom werd ik, dik tegen mijn goesting, aangesteld tot loopjongen en manusje-van-alles."

"Terwijl mijn kameraden gingen zwemmen of kattenkwaad uithaalden, moest ik van vader het duivenhok kuisen, de duiven gaan oplaten of de duiven naar het lokaal brengen om ze in te manden. Alleen dat laatste heeft ervoor gezorgd dat ik de duivenstiel trouw ben gebleven want met een stuk chocolade op zak was ik enkele jaren de meest aantrekkelijke jongeling van Terlo."

"Ik had nogal wat aantrek in die tijd. Later, nadat ik overschakelde naar meer geestrijk vocht, verminderde dat maar ik bleef duivenmelker. Na vaders dood deed ik met zijn duiven gewoon verder. Ik was ondertussen gepromoveerd tot verstokte vrijgezel en bleef bij mijn moeder wonen."

Aan dat onbezorgde vrijgezellenbestaan kwam 10 jaar geleden abrupt een einde toen hij Angèle Heylen leerde kennen. Na vier jaar pendelen had Hugo op een bepaalde dag zijn valiesje bij, en zette samen met enkele vrienden en familieleden een stevige duiventoren neer. De duivenmelkerij werd voortaan au serieux genomen onder de naam Heylen-Boonen.

Bij zijn broer Alfons Boonen (Kasterlee) mocht hij enkele exemplaren uitzoeken om tegen de beste van de eigen soort te zetten. Die eigen soort was een mengeling van de duiven van zijn vader met die van Jos Jacobs (Arendonk) en een viertal duiven van Gerard Van Hove (Retie).

"Ik geraakte bij Gerard Van Hove op het hok via werkmakker Jef Keersmaekers, schoonzoon van Gerard. Terwijl ik de duiven één voor één in de hand nam deed Jef Keersmaekers, achter de rug van Gerard, teken of ik een 'super' vasthield of een pruts.

Dat is straf

, uitte Gerard zijn verwondering.

Gij haalt er de vier beste zomaar uit

."

Kapmes

Sinds een zestal jaar draaien Heylen-Boonen vlotjes mee in het kransje van de kampioenen. Elk jaar sluiten zij af met een tiental eerste prijzen en automatisch valt er dan wel een of andere kampioenstitel uit de kast.

Op medisch gebied noemt Hugo zich zeker geen voorloper. "Naast een jaarlijks bezoekje aan de veearts, een blind kuurtje tegen tricho en de verplichte inentingen geef ik daaraan weinig geld uit. Ik sta nogal vlug met het kapmes klaar want een goede duif zal niet vlug iets mankeren."

Over de afstamming van zijn jonge duiven kan Hugo dit jaar weinig vertellen. "Ik ben vergeten te noteren van welk koppel ze voortkomen. Maar dat is nog niet zo erg als een eerste prijs verspelen door het potje met het rekje in het constateurszakje te steken in plaats van in de constateur. Dat is ook al gebeurd."

Nu in het nieuws