Duo Boel - Van Hoyweghen presteert knap

Duiven

B.V.W.

BR>

BAZEL -

Zowel op de halve- als de lichtefond evolueerde de Bazelse tandem Gabriël Boel - Franky Van Hoyweghen naar een hoog niveau. Boel turnde vijf seizoenen terug zijn schoonzoon Franky Van Hoyweghen om van een fervent visser tot een gedreven duivenmelker. De prestaties groeiden van seizoen tot seizoen.

"Ik ben gelukkig dat ik Franky kon overreden zich om de duivenkolonie te bekommeren", geeft een pientere Gabriël Boel aan. "Het gaat voor mij fysiek een stuk minder. Ik kan het nu een beetje vanop afstand bekijken. Met een jonge kracht op de hokken is de ambitie aangezwengeld. Het voorbije seizoen waren de resultaten goed. De trofee met de meeste prijzen met de eerstegetekende jaarling in het Centraal Hafo Verbond pleziert ons."

"Het duivenspel is eenvoudig", oordelen Gabriël en zijn schoonzoon Franky. "Het is de duif die de melker maakt. Met die gedachte in het achterhoofd stelden we onze kolonie samen met exemplaren van gereputeerde hokken. Je moet ze halen waar ze zitten. We deden dat in eerste instantie bij Geert en Clara Philips in Grembergen. Zowel de eerstgetekende jaarling op de halve- als op de lichtefond zijn zuivere Philips kleppers. We vulden de kweekren aan met de origines van De Graeve - Van Geert (Smetlede), Alfons Slaats (Lint) en Willy Van Houtte (Wevelgem). We hebben het volste vertrouwen in onze keuze."

Jaarlingen uittesten

"In 1999 wilden we voornamelijk de ploeg jaarlingen uittesten", verduidelijkt Franky Van Hoyweghen. "Het begon goed op Dourdan met op 15 mei vijf prijzen van acht oude duiven te beginnen met de tweede prijs. Bij de jaarlingen begonnen we met de eerste prijs en haalden 11 prijzen van 15 jaarlingen tegen 918 concurrenten. We maakten ook kennis met de keerzijde van de medaille. We zagen een terugval te laat. Een bezoek aan de dierenarts en de noodzakelijke medicatie hielp ons er bovenop."

"In de maand juli waren een ploeg van acht jaarlingen op hun best voor het zwaardere werk. Op de Argenton-vlucht klokten we twee duiven in de toptwintig. De Limogesvlucht, een nationale topper, was een hoogtepunt", glundert Gabriël Boel. "Zowel in de Fondclub Sint-Gillis als op de nationale uitslag zetten we zes van de acht ingekorfde duiven. Op Bourges sloten we het lichtefond seizoen af met vier prijzen van zes duiven. We houden van stiptheid bij de verzorging. De selectie wordt gemaakt op basis van de prestaties. We geven de duiven een goede kans door ze op de aantrekkelijkste vluchten in te zetten".

Nu in het nieuws