"Hier koers ik nooit meer"

Kevin Hulsmans verlaat Ronde van Argentinië na dodelijk ongeval van Spanjaard Morales

Guy Vermeiren

BR>

MADRID -

De tragische dood van Saúl Morales - eerder deze week verongelukt in de Ronde van Argentinië - had het opstappen van de Fuenlabrada-ploeg, het team van de Spaanse renner, voor gevolg. Ook Mapei - Quick Step hield het in Zuid-Amerika voor bekeken. Kevin Hulsmans, aan de slag in Argentinië, was niet rouwig om die beslissing. "Renners en ploegleiders, we waren het er met zijn allen over eens: hier koersen we nooit meer."

Kevin Hulsmans was ook gisteren nog diep onder de indruk van de gebeurtenissen. De Limburger schetst een huiveringwekkend beeld van de omstandigheden waarin de renners in Argentinië aan de slag moesten. "De proloog was oké, die vond plaats op een afgesloten circuit. Wat daags nadien gebeurde, tartte elke verbeelding. Het peloton kwam in volle finale in een stadscentrum terecht, zonder dat iemand het nodig achtte het verkeer tegen te houden. Het was slalommen tussen autobussen, vrachtwagens en auto's: volkomen onverantwoord.

Als dit morgen nog gebeurt, stappen we op

: de conclusie was toen al gemaakt. De paar dagen die volgden brachten beterschap. Lange, rechte wegen door de pampa's, zonder veel verkeer. Tot die ene, dramatische dag."

"De vrachtwagenchauffeur trakteerde ons op een opgestoken middelvinger."

Kevin Hulsmans

De neo-prof zag het ongeval niet gebeuren, fietste op dat moment in de spits van de wedstrijd. "Weinig verkeer, kaarsrechte weg. Het peloton brak in vier stukken. Ik zat in de eerste waaier, Morales in de laatste. Plots dook een vrachtwagen op uit de tegenovergestelde richting. Ons groepje kon hem maar net ontwijken, de tweede en de derde waaier ook. Die man wist verdorie perfect waar hij mee bezig was, trakteerde ons op een opgestoken middelvinger en raakte zijn remmen niet aan. Wij hebben veel geluk gehad, Morales helaas niet. De Spanjaard zag de truck te laat en kwam onder het ding terecht."

Hulsmans vernam de jobstijding in het hotel dat Mapei - Quick Step met Fuenlabrada deelde. "We zaten al de hele week samen met die jongens. Samen de tafel gedeeld, samen gelachen: in zo'n geval komt het nieuws dubbel zo hard aan. Wij pakten meteen de koffers. Nu wordt het zaak die ervaring zo snel mogelijk te vergeten. Als neo-prof onmiddellijk geconfronteerd worden met een dodelijk ongeval in je buurt: er zijn betere omstandigheden om je debuut te maken."

Toch gaat het leven verder. Hulsmans zat gisterenmiddag

in transit

in de luchthaven van Madrid, te wachten op een vlucht naar Milaan. "Mijn koerskalender is gewijzigd. De Ronde van Argentinië wordt ingeruild voor twee wedstrijden in Sicilië, de Trofeo Pantalica en de Ronde van Siracusa. Of mijn hoofd al terug naar fietsen staat? Ach, je moet toch eens door de zure appel heen. Allicht is het beter om onmiddellijk weer aan de slag te gaan. Kniezen helpt niemand vooruit."