Eredivisie wielerploegen wordt kleiner

Wielrennen

BR>

LAUSANNE -

Het aantal profploegen in de hoogste categorie in het wielerpeloton wordt in de toekomst teruggeschroefd van 22 naar achttien ploegen. Dat heeft de Raad voor het profwielrennen (CCP) besloten. In 2001 zal de eredivisie van het internationale wielrennen bestaan uit 20 teams, het jaar erop wordt dat aantal teruggebracht tot achttien.

Het was de eerste keer dat de raad bijeen kwam. De CCP, de

Conseil du cyclisme professionnel

binnen de UCI, is begin januari in de steigers gezet met vertegenwoordigers van de UCI, de renners, de organisatoren en de ploegen. Dat orgaan moet dienen als buffer tussen renners, organisatoren en ploegbazen en de internationale wielrenunie UCI.

Zeven werkgroepen werden tijdens de eerste zitting gevormd: relaties renners-sportgroepen (voorgezeten door Felice Gimondi), veiligheid (Giro-organisator Carmine Castellano), UIC-rangschikkingen (Walter Godefroot), kalender en wedstrijdcategorieën (Claude Jacquat), werkdruk, marketing en promotie, media en public relations. Het netelige onderwerp

kalender

zal in de maand oktober door de bevoegde commissie (Claude Jacquat, Jean-Marie Leblanc, Manolo Sainz en Francesco Moser) worden aangesneden.

In zijn hervormingsdrang heeft de CCP een systeem met vijf grote geografische zones in het leven geroepen. De sportgroepen van de eredivisie kunnen slechts deelnemen aan de wedstrijden van middenklasse (cat. 3 en 4) binnen hun zone volgens volgende verdeling: - België, Nederland, Luxemburg en Groot-Brittannië - Italië en Polen - Frankrijk, Zweden en Denemarken - Spanje en Portugal - Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Tsjechië. Dit geografisch systeem zou een grotere activiteit van de ploegen uit tweede afdeling in de hand moeten werken.

Nu in het nieuws