"Bond verprutst onze olympische kansen"

Antwerpenaar Firens en Gentenaar Selini zonder voorbereiding in olympische kwalificatietornooien

Patrick Poppe

BR>

BRECHT -

"Een boksring is de eenzaamste plek ter wereld", pleegt Freddy De Kerpel te zeggen. Zeker als die boksring in België staat. Antwerpenaar Hubert Firens en Gentenaar Djamel Selini kunnen er over meepraten. In hun jacht naar een olympisch ticket vechten de twee topamateurs vooral tegen het geknoei van de Belgische boksbond.

Boksen

De manier waarop de twee amateurs, die een drietal maanden geleden plots hun nationale trainer

afgepakt

zagen, naar de vier olympische kwalificatietornooien gestuurd worden, grenst aan het ongelooflijke.

"Voor het eerste tornooi in Athene kregen we niks voorbereiding, niks sparring, niks stage. Het is een wonder dat Selini de kwartfinale haalde. Voor het Duitse Halle vergaten ze ons gewoonweg in te schrijven. Je vraagt je af waar ze mee bezig zijn, maar zeker niet met ons", aldus Belgisch kampioen Firens, die er betrekkelijk rustig bij blijft.

Lotgenoot Djamel Selini daarentegen is razend en briest al een tweetal weken tegen alles wat een

bondsblouson

draagt. "Ik ben woedend. Dit kan toch niet langer. We proberen ons te plaatsen voor de Olympische Spelen, veel kansen zijn er sowieso al niet en ze prutsen er maar op los. Ze hebben ons stages beloofd, zelfs in Cuba, maar er is niks van in huis gekomen."

De bond probeerde het goed te maken en laste een stage in Brussel in waar ze naar hartelust met intercontinentaal middengewichtkampioen Bea Diallo konden trainen. Op zich een rare gedachtenkronkel om amateurs met profs te laten trainen, maar groot was de verrassing bij Firens en Selini toen ze daar 's ochtends voor gesloten deuren stonden. Diallo bleek ziek in bed te liggen en niemand was op de hoogte van de komst van 's lands enige amateurs met olympische ambities. Twee dagen later mochten ze opnieuw langskomen.

"In een Brusselse bokszaal vroegen ze zelfs wie ik was."

Hubert Firens

"Ze vroegen toen in Brussel zelfs wie ik was en gaven gewoon privé-training aan Diallo", aldus de 31-jarige Firens, voor wie Sydney de laatste kans is. De Antwerpenaar die brons haalde op de jongste militaire wereldkampioenschappen kon dus huiswaarts.

Hoe het verder moet is niet duidelijk. Of juist wel. De twee Belgen worden de komende weken naar Venetië en Liverpool gestuurd en moeten daar op hun intrinsieke klasse overleven in een deelnemersveld met topamateurs, die als ware profs leven: drie dagen sparren, drie dagen trainen, weer sparren. Als de Belgen zich voor Sydney plaatsen, zou dat een mirakel zijn. En niet dankzij, maar ondanks een boksbond die bijvoorbeeld wel 300.000 frank aan persoonlijke onkosten voor drie beheerders betaalt, maar geen frank uitgeeft voor de voorbereiding van hun olympische amateurs.

Nu in het nieuws