Tongeren begint vandaag aan Final Four

Europees volleybal vrouwen

F.V.R.

BR>

REGGIO DI CALABRIA -

Eén jaar na de vrouwen van Herentals staat een tweede Belgische club in de Final Four van de CEV-cup, de Europabeker 3 van het volleybal. Tongeren zorgde in de kwartfinales voor een stunt door het gerenommeerde CSKA Moskou te elimineren. De bekroning daarvoor volgt in een tweedaagse, die vanavond (17.15u) begint met een

mission impossible

. In de uiterste zuidpunt van de Italiaanse laars moet Tongeren het plaatselijke Reggio di Calabria bekampen. Dat team gaat van start als absoluut topfavoriet. In de andere halve finale bekampt Vicenza de Turken van Günes Sigurta Istanboel. De winnaars van beide halve finales komen morgen tegen elkaar uit in de finale, de verliezers kampen om brons in de kleine finale.

f Algemeen

Athene

is niet van plan de Olympische Spelen 2004 van augustus naar juli te verplaatsen. IOC-voorzitter Juan Antonio Samaranch wil bij de organisatie een verzoek tot verschuiving indienen omdat de vedetten dan bij het voetbaltornooi aanwezig kunnen zijn.

f Atletiek

Wereldkampioene Cathy Freeman

won donderdag op de GP II-meeting in Melbourne de 400 meter meteen in 50"31 voor de Mexicaanse Ana Guevera. Freeman zal zich in Europa verder voorbereiden op de Spelen. De Australische wil daarmee in eigen land de druk ontvluchten.

f Baseball

Darryl Strawberry

wil van zijn cocaïneverslaving af. De outfielder van de New York Yankees heeft aangekondigd dat hij naar een afkickcentrum gaat. Onlangs werd Strawberry voor een jaar geschorst omdat hij opnieuw was betrapt op het gebruik van cocaïne.

f Basketbal

Barry Mitchel

(S. Gent) heeft de Belgische nationaliteit gekregen. De Kamer van Volksvertegenwoordigers heeft donderdag zijn naturalisatieaanvraag aangenomen.

Stanley Roberts

is ondanks een tweejarige dopingschorsing in de NBA toch speelgerechtigd in Europa. De rechtbank van eerste aanleg van München verwierp de schorsing van de FIBA. De 2m10-grote Roberts treedt aan voor het Turkse Efes Pilsen Istanboel.

De internationale basketfederatie

(FIBA) heeft donderdag de vorig jaar aangenomen wijzigingen voor de Euroliga mannen 2000-2001 bevestigd.

Anderszijds zullen vanaf het seizoen 2001-2002 de Saporta- en de Korac-beker tot een tornooi fusioneren onder de naam Eurocup.

f Boogschieten

Op het

E.K. indoor

in Polen hebben de Belgen bijna allemaal de kwalificaties overleefd. In de

Recurve

-klasse drongen Nico Hendrickx (579), Jef Van Steenbergen (578) en Jean-Michel Piquet (574) door tot de volgende ronde, net als Marina Prelipcean (566). Ook Cedric Van Elven (585), Sven Mestdagh (578) en Johan Maris (574) gaan een ronde verder. Marie-Louise Mathieu en Yolande Anris werden uitgeschakeld. De twee mannenteams plaatsten zich ook voor de ploegenfinales.

f Motorcross

Stefan Everts

, die twee weken geleden in Beaucaire een dubbele open armbreuk opliep, is volgens de dokters Ghijselings en Roosen aan de beterhand. Het ziet er naar uit dat Everts de tweede GP in Castiglione del Lago, op 2 april, zal halen.

f Schaatsen

Alle deelnemers van het WK afstanden

in het Japanse Nagano zijn twee dagen voor start onderworpen aan een bloedcontrole. Het is de tweede keer na het WK meerkamp in Milwaukee dat de Internationale Schaats Unie deze complexe proeven aanwendt.

f Ski

De wereldbekerwedstrijd reuzenslalom

, die op 19 februari in het Zwitserse Adelboden had moeten plaatsvinden, zal op 8 maart in het Sloveense skioord Kranjska Gora doorgaan. Dit maakte de internationale skifederatie (FIS) woensdag bekend.

f Tennis

Olivier Rochus

heeft op het Challengertornooi van Cherbourg (37.500 dollar) de kwartfinale bereikt met een 6-3, 6-0 overwinning tegen de Fransman Thomas Dupré. Daarin komt Rochus uit tegen de winnaar van het duel tussen de Italiaan Diego Nargiso en de Tsjech Ota Fukarek, het achtste reekshoofd. In het dubbelspel werd de speler uit Auvelais aan de zijde van de Rus Mikhaïl Youznhy al in de eerste ronde uitgeschakeld door de Fransen Julien Boutter/Michael Llodra: 4-6, 7-6 (7/3), 7-5.

Paul Haarhuis

neemt in september niet deel aan de Olympische Spelen. Hij had nog niet voldaan aan de kwalificatie-eisen, maar had een wildcard kunnen aanvragen gezien zijn verleden in het dubbelspel.

Martina Hingis en Lindsay Davenport

hebben met een overwinning in Scottsdale hun terugkeer in het tenniscircuit gemaakt. De nummers één en twee van de wereld hadden een rustpauze van enkele weken ingelast.

f Triatlon

Marc Herremans

neemt zaterdag deel aan de Ironman van Lake Taupo in Nieuw-Zeeland. Hij hoop zich daar met een plaats in de topvijf te kwalificeren voor de Ironman van Hawaï.

f Wielrennen

Leif Hoste

(Mapei-Quick Step) en

Lance Armstrong

(US Postal) zullen niet aan de start komen in Parijs-Nice. Hoste heeft last van een ontsteking aan de linkerachillespees. Onze landgenoot zal vervangen worden door de Italiaan Ricardo Nocentini.

Dokter Pierre Dumas

, één van de pioniers op het vlak van de sportgeneeskunde en gedurende 12 jaar arts in de Ronde van Frankrijk, is in de nacht van maandag op dinsdag overleden. Dumas was er in 1967 in de Tour bij toen de Brit Tom Simpson op de flanken van de Mont Ventoux ineenstortte.

Er is ruime belangstelling voor een deelname in

Nokere Koerse

die thans als 1.4 gecatalogeerd staat. Zo zullen naast alle Belgische formaties, met Lotto, onder andere ook Mapei, Cofidis, Rabobank, La Francaise des Jeux en Jack & Jones het internationale deelnemersveld vervolledigen. Een nieuwigheid is dat Nokere Koerse, op 15 maart, dit jaar om 12.30u start vanop de Markt van Oudenaarde.

Mapei-Quick Step

laste gisteren een extra-groepstraining in. De brede selectie voor de Ronde van Vlaanderen, verkende het parcours van Vlaanderens topklassieker.

Saul Morales

, de Spaanse renner die maandag in de Ronde van Argentinië door een vrachtwagen werd doodgereden, is gisteren in aanwezigheid van ruim 4.000 vrienden en familieleden in de buurt van Madrid ten grave gedragen.

f Zeilen

Nieuw-Zeeland

heeft de America's Cup veroverd. Met het yacht Black Magic versloeg de ploeg van skipper Russell Coutts de Italiaanse Prada Challenge op de Luna Rossa overtuigend met 5-0. Voor het eerst sinds het ontstaan van de trofee in 1851 is een niet-Amerikaans team er in geslaagd de bekerwinst te verlengen.

f Zwemmen

Het Arbitragetribunaal van de Sport

(TAS) heeft de vierjarige schorsing van de lange afstandzwemmers David Meca Medina uit Spanje en Igor Majcen uit Slovenië in beroep bevestigd. De twee zwemmers testten positief op het gebruik van nandrolon tijdens een Wereldbekerwedstrijd in het Braziliaanse Salvador de Bahia op 31 januari van vorig jaar.

De Internationale Zwemfederatie

(FINA) beweert dat de dopingregels tijdens de wereldbekerwedstrijd in Berlijn niet geschonden geweest zijn. Australische en Amerikaanse zwemmers hadden ermee gedreigd uit de wedstrijd te stappen omdat niet de juiste procedure zou gevolgd zijn.

Nu in het nieuws