Oorlog in baggerland om overname van DEME

ANTWERPEN/RIJSWIJK -

Boven het hoofd van de Belgische baggergroep DEME (Dredging Environmental and Marine Engineering) wordt een bittere strijd uitgevochten. De Nederlandse concurrent Boskalis wil de groep uit Zwijndrecht overnemen, om te beletten dat DEME verschuift naar de Nederlandse bouwgroep HBG. Vandaag vergadert de raad van bestuur van DEME om zich over de toestand te buigen. De ingewikkelde overnamestrijd rond de baggergroep DEME (op zijn beurt een samenwerkingsverband tussen de Vlaamse baggeraars Dredging en Decloedt) vindt zijn oorsprong in Nederland.

Dominiek Claes

BR>Vorige week raakte bekend dat de Nederlandse baggergroep Boskalis van plan is de eveneens Nederlandse bouw- en baggergroep HBG over te kopen. HBG is echter niet gediend door het vijandig bod van Boskalis en zoekt hulp bij Belgische beursgenoteerde holding Ackermans & van Haaren (AvH). AvH heeft een belang van net geen 40% in DEME en smeedt samen met HBG het plan om DEME aan HBG te verkopen. HBG zou daardoor in één keer bij de grootste baggeraars ter wereld horen. Belangrijker nog, HBG zou daardoor een té grote brok worden voor het aandringende Boskalis.

Maar de strategen van Boskalis hebben ondertussen niet stilgezeten. Met de steun van zijn eigen grootaandeelhouder HAL (investeringsmaatschappij die 35% van Boskalis bezit) wil Boskalis op zijn beurt DEME opslokken. Daarvoor is ook Jean Decloedt van de gelijknamige baggergroep onder de arm genomen. De familie Decloedt is met 18% namelijk de op twee na grootste aandeelhouder van DEME. HAL (Boskalis dus) en Decloedt zouden samen een vennootschap oprichten die een bod op DEME moet voorbereiden. Om te beginnen willen HAL en Decloedt de 3%-participatie, die de GIMV in DEME bezit, binnenrijven.

Bestuursraad

Noch AvH, noch Decloedt kunnen op hun eentje beslissen aan wie het baggerbedrijf (eventueel) zou verkocht worden. Ook de Belgische bouwgroep CFE, de vierde aandeelhouder van DEME, heeft met net geen 40% van de aandelen een flinke vinger in de pap bij de Antwerpse baggergroep. De raad van bestuur van DEME, waarin de vier aandeelhouders vertegenwoordigd zijn, kon het woensdag niet eens worden. Veel commentaar werd daar achteraf niet bij verstrekt. Vandaag is er een nieuwe vergadering van de raad van bestuur, al is het niet zeker dat er vandaag al een beslissing valt. Morgen zaterdag maakt Boskalis de hoogte van zijn bod op HBG bekend.

Het gevecht rond DEME toont alleszins aan dat er zich een nieuwe concentratiebeweging in de baggersector aan het voltrekken is. Toch is het niet enkel oorlog in baggerland. Twee dagen geleden raakte bekend dat precies HBG, DEME en Boskalis, samen met hun Japanse collega Penta, met grote waarschijnlijkheid een megaproject in Singapore in de wacht hebben gesleept. Voor de vier baggeraars betekent dat voor 30 tot 125 miljard frank aan werk gedurende zes jaar.