"Je moet zien wie aan de touwtjes trekt"

ANTWERPEN -

Choreograaf Thierry Smits maakte met

Achter de spiegel

een dansvoorstelling voor kinderen in

Het Paleis

. Beschouw het maar als een vervolgverhaal op de klassieker

Alice in Wonderland

. "

Achter de spiegel

is een trip naar een land waar niets is wat het lijkt", zegt Thierry. Het vervolg op

Alice in Wonderland

werd de basis van een dansvoorstelling voor kinderen vanaf zeven jaar. "Het boek van Carroll draait voor mij om de tegenstelling tussen zin en onzin. Alles kan van vorm en gedaante veranderen. Dat heb ik doorgedreven, zowel dansers als danseressen kunnen Alice zijn. Het thema van geslachtsverwisseling is prominent aanwezig", zegt Thierry.

Peter Haex

BR>In veel van zijn choreografieën is seksualiteit een thema. Thierry Smits trok kostuumontwerper Nico Vandevorst aan die Teletubbie-achtige pakken maakte. De achterkant van het lichaam blijft onbedekt. "

Achter de spiegel

is een voorstelling voor kinderen, maar ook kinderen hebben een seksualiteit. Je moet daar geen taboe van maken. Kinderen lezen naaktheid anders dan volwassenen. Wij voelen schaamte omdat we onze gevoelens in de reacties van het kind projecteren. Het merkwaardige aan de boeken van Lewis Carroll is dat er seksualiteit is, maar geen romantiek. Die romantische lezing van de avonturen van Alice moet je op rekening schrijven van de Walt Disney-fabriek", zegt Thierry.

Amerika

Hoe hij in de danswereld terechtkwam, lijkt op een sprookje. "Als jongetje was ik altijd aan het dansen. Een tante uit Amerika raadde mijn ouders aan om me een dansopleiding te geven. Dat was geen vanzelfsprekendheid in het Limburg van de jaren zeventig. Mijn broer en ik waren de enige twee Limburgse jongens die aan dans deden. Voor

Achter de spiegel

grijpt hij eventjes terug naar die tijd. "De beginscène komt uit

Het Zwanenmeer

, het soort dansvoorstelling dat kleine meisjes doet dromen en kleine jongens doet weglopen. De ontregeling komt gelukkig vrij snel", lacht hij.

Na de première van

Achter de spiegel

gaat hij naar Caïro om muziek te zoeken voor een nieuwe voorstelling die in maart 2001 in première gaat. "Contacten leggen vind ik geen werk, maar na die reis neem ik toch enkele maanden vakantie. Ik heb dit seizoen twee voorstellingen gemaakt en dan wil je even niet aan dansen denken. Het wordt trouwens een grote voorstelling met acht dansers en leerlingen van een polytechnische school. Oh ja, tijdens de paasvakantie ga ik in Bokrijk op mijn eigen middelbare school dansstage geven. Dat gaat een nostalgietrip eerste klas zijn.", zegt Thierry.

Het Paleis, Achter de spiegel, Compagnie Thor in een regie van Thierry Smits, van 3 tot 26 maart in Het Paleis, daarna op tournee. Info: 03.202.83.60.