Harry Connick Jr. heeft het allemaal

BRUSSEL -

Een gewone mens voelt zich bij Harry Connick Jr. - de gedoodverfde

nieuwe Sinatra

- zoals Salieri tegenover Mozart in de film

Amadeus

. Want Connick heeft het allemaal: de

looks

, de souplesse, een gave voor tijdloze songs, een puike stem en onmiskenbare mogelijkheden als pianist, acteur en tapdanser. Zijn Brussels concert woensdag was een vaak verbluffende staalkaart van die veelheid aan talenten. Een volgelopen Koninklijk Circus - met veel muzikanten in het publiek - is getuige van een ontspannen jazzconcert. De leden van de vijftienkoppige big band krijgen ruimte om te improviseren en in knappe solo's met de eer te gaan lopen.

Stef Vanwoensel

BR>Connick beschikt over de zelfzekerheid van de groten, en weet dat hij ook zonder de spots op te eisen, de hoofdrol houdt in zijn eerbetoon aan de wortels van de Amerikaanse muziek. Het publiek, tussen de twintig en zeventig jaar oud, draagt Connick op handen. Niet dat alle nummers uit zijn dozijn cd's worden herkend. Maar de gratie waarmee Harry Connick Jr. de tijd van weleer oproept, is onweerstaanbaar. Het meest verbluffend nog is een laat bisnummer - het publiek weigert te vertrekken, en trotseert applaudisserend de zaallichten - waarop Connick solo aan de piano begint, de gesloten vleugel dan als percussie-instrument gebruikt, daarna tapdansend het ritme verder zet om weer aan de piano af te sluiten. Adembenemend.

Is Connick de nieuwe Sinatra? Evenaart hij ooit songschrijver Irving Berlin? Wordt deze in New Orleans geboren artiest een tweede Dr. John, of is hij na Gene Kelly de nieuwe danskoning? Harry Connick Jr. lijkt wel al deze legenden in één persoon te verenigen. Alleen: waar zit zijn eigenheid? Want hoe mooi hij het allemaal doet, Connick doet alleen wat al eerder is gedaan. De tijd om te kiezen, en zijn talenten naar een uniekere aanpak te ontwikkelen, is gekomen.

Harry Connick Jr., woensdag gezien in Koninklijk Circus Brussel. Oordeel: ***

Nu in het nieuws