Kwart oudere mannen sukkelt met prostaat

Eén op de vier mannen boven de 45 en één op de drie boven de 60 jaar heeft problemen met de prostaat. Vanwege de veroudering heeft ruim 10% van de bevolking ermee te maken en dat zal nog toenemen. Om de situatie in kaart te brengen, lanceert de Europese vereniging van urologen een grootscheeps pan-Europees onderzoek onder de naam 'Triumph'. Terwijl de jongste jaren de bewustwording over de preventie van vrouwenziekten sterk is toegenomen, blijven de mannen volgens de initiatiefnemers nog ver achter. Zij zijn niet genoeg 'geëmancipeerd'.

Jos Vranckx

BR>Oudere mannen lopen niet te koop met hun kwaaltjes en deinzen ervoor terug hun prostaatproblemen aan de arts voor te leggen. Dat ze meestal makkelijk te behandelen zijn, is nog te weinig bekend. In de Verenigde Staten daarentegen ligt het verbruik van medicatie (

alpha-blockers

) drie tot vier keer hoger. Goedaardige prostaatproblemen zijn zeker geen reden tot paniek, want een mens kan er heel oud mee worden. Alleen kunnen ze erg vervelend zijn en de levenskwaliteit ondermijnen, ook die van de partner. De oorzaak ligt meestal in de vergroting van de prostaatklier, waardoor de doorstroming via de urineleider min of meer wordt verhinderd of geblokkeerd. Dat kan aanleiding geven tot zeer uiteenlopende symptomen. Moeilijkheden om de urine-afvoer onder controle te houden, nadruppelen, vervelend gevoel dat de blaas niet leeg is, nachtelijk urineverlies, veelvuldig of onderbroken plassen, enzovoort.

Bedoeling van het 'Triumph'-project is via de huisartsen gegevens te verzamelen van 13.000 patiënten in zes landen. Op die manier wil men ook achterhalen welke behandeling het meest efficiënt is voor welke symptomen. Professor Wyndaele, uroloog aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen, vindt het Europese onderzoek naar goedaardige prostaatproblemen nuttig, hoewel hij zich meer zorgen maakt over de toename van prostaatkanker bij jongeren. "Ik heb de indruk dat de drempel om naar de arts te stappen de jongste jaren is verlaagd", meent Wyndaele. "We beschikken over eenvoudige middelen om de diagnose te stellen en tot een goede behandeling te komen: stap voor stap, via medicatie of eventueel chirurgie. Belangrijk is goed het onderscheid te maken want de klachten zijn niet altijd het gevolg van de vergroting van de prostaatklier, zoals men vroeger dacht."

Of je in aanmerking komt voor een behandeling, kan in vijf minuten worden vastgesteld met een computer die de sterkte, het debiet en samenstelling van de urinestraal meet. Probleem is wel dat stress en/of nervositeit de uitslag negatief kunnen beïnvloeden. En ook de kostprijs van de medicijnen houdt nogal wat mensen tegen om zich te laten behandelen: 1.500 tot 2.000 frank per maand, niet terugbetaalbaar door het ziekenfonds.

Nu in het nieuws