Schrikkelbug veroorzaakt ongemakken

Print
Pinautomaten die weigerden en weersvoorspellingen van zware regen op een droge dag: computers in Nieuw-Zeeland en Japan zijn dinsdag wel van slag geraakt door de schrikkeldag, maar nergens heeft dit tot calamiteiten geleid.
BR>Honderden pinautomaten bij Japanse postkantoren waren tijdelijk buiten werking. De foute weersvoorspellingen werden toegeschreven aan computers in het zuidwesten van Japan die oude software gebruikten. Winkeliers in Nieuw-Zeeland meldden problemen bij de verificatie van betalingen. In China bleven problemen in elektriciteitsvoorziening, telecommunicatie, burgerluchtvaart, banksector en andere financiele diensten uit, maar een geformeerd crisisteam heeft opdracht gekregen tot en met 2 maart alert te blijven.
Bruce McConnell, leider van een door de Verenigde Naties en de Wereldbank in het leven geroepen monitorgroep, zei dat de problemen die zich voordeden niet bijzonder ernstig waren. Hij waagde zich maandagavond in Washington al aan de voorspelling dat de schrikkeldag haast ongemerkt voorbij zou gaan.
Computers hebben vaker problemen met de schrikkeldag gehad, maar dit jaar zouden ze groter kunnen zijn omdat het jaar 2000 weer een uitzondering op een uitzondering is: jaren die op '00' eindigen zijn gewoonlijk geen schrikkeljaar, behalve wanneer het jaartal deelbaar is door 400. Veel problemen zijn er echter uitgezeefd toen computers en hun software werden doorgelicht op het millenniumprobleem, een operatie waaraan ettelijke miljarden zijn besteed.

Nu in het nieuws