"Aandelenbelasting is zelfmoord"

Print
Beleggingen in aandelen zijn mobiel. Aandelen worden bovendien veelal aan toonder uitgereikt. Elke maatregel die aandelenbeleggingen viseert zal onvermijdelijk een massale kapitaalvlucht op gang brengen, menen financiële analisten. De grote vermogens zullen naar Zwitserland overgebracht worden, de kleinere naar Luxemburg.
BR>"Dit is zelfmoord", zegt professor Roland Van der Elst, de inspirator van beleggend Vlaanderen. "Dit kan toch echt niet? Net op het moment dat de eerste beleggers hun investeringen voorzichtig repatriëren uit Luxemburg jaagt Vande Lanotte hen weer weg. Dat moet je als regering echt niet doen. De socialistische minister creëert een klimaat van onzekerheid. En dat is nu net het ergste wat financiële markten kan overkomen. Zowel professionals als particulieren zullen het zekere voor het onzekere nemen en hun biezen pakken. De kapitaalvlucht zal enorm zijn."
Waar naartoe? Financiële instellingen en verzekeringsfondsen zullen ongetwijfeld naar Zwitserland trekken. Daar worden grote vermogens doorgaans goed verzorgd. Kleinere beleggers zullen weer richting Luxemburg rijden. Tot nog toe deden ze het alleen maar voor de coupons van obligaties, straks ook voor aandelen. Nederland noteert de jongste jaren de identiteit van bankklanten en dat vinden ze niet leuk. In Luxemburg verlopen alle verhandelingen vlot. Wie niet naar Luxemburg zelf wil rijden kan minstens even makkelijk terecht bij de dochtervennootschappen van de Belgische banken. Dit heet dan uiteraard fiscale ontwijking. Wanneer de trip naar Luxemburg ook fiscale ontduiking wordt, moet naderhand iedereen zelf uitmaken bij het invullen van zijn belastingbrief.
"Maar ook als je als goede Belg de meerwaardenbelasting van Vande Lanotte aanvaardt, heb je toch wel enkele vragen", suggereert Van der Elst. "Komt er dan ook een fiscale aftrek voor minwaarden op de beurs? De idee dat iedereen massaal veel geld verdient met aandelen is niet correct. Nogal wat mensen die belegd hebben in traditionele Belgische aandelen zitten nu met flink wat verliezen. De beurs van Brussel was de voorbije weken een slagveld."

Werkloosheid


Marleen Dierickx van het beursvennootschap Dierickx, Leys is ervan overtuigd dat Vande Lanotte niet voldoende het economisch belang inschat van de functie die de beurs uitoefent. "De beurs is de plaats waar de ondernemingen goedkoop kapitaal ophalen. Wie dit mechanisme verstoort, loopt enorme risico's. Finaal zal het hele economisch bestel erdoor vastlopen met nieuwe werkloosheid en faillissementen tot gevolg."

Zinloos


Stefaan Duchateau van KBC Securities gelooft niet dat het voorstel van Vande Lanotte een kans maakt. "De financiële markten denken internationaal. Indien ik als ondernemer risicokapitaal wil ophalen, kan ik net zo goed naar Londen, Amsterdam of Frankfurt trekken. Daar worden aandeelhouders dan wél goed behandeld. Of is het soms Vande Lanottes bedoeling om het prille economisch herstel in dit land kapot te maken?"
Duchateau merkt nog op dat België helemaal geen vermogensregister heeft. Het zou onvoorstelbaar veel tijd en moeite kosten om dit alsnog aan te leggen. "En tegen dan zal er toch al iemand opgestaan zijn die het zinloze van heel die operatie bewezen heeft?"

Nu in het nieuws