Techniek triomfeert in Kathalzen

Print
Kathalzen, nooit meer zo mooi als vroeger is de tweede regie voor een grote zaal van Tom Van Dyck. Hij verzamelde vertrouwde gezichten zoals Pjeroo Roobjee, Jan Van Dyck en Saskia Louwaard voor een voorstelling met een totaal andere gevoelswaarde dan zijn fel bejubelde De cocu magnifique.
BR>Kathalzen valt vooral op door het technische meesterschap van de regie. Kathalzen was een wreed spelletje tussen twee minnaars. Die praktijk is nagenoeg verdwenen. De hertogin van Malfi, een toneelstuk van John Webster waarin de praktijk voorkomt, is in zijn oorspronkelijke vorm ook niet meer opvoerbaar. Dit verhaal van wraakzucht en bloeddorst heeft Pjeroo Robjee grondig herwerkt.
Plaats van de handeling is een speciaalzaak van de Bocarnes. Zij maken hoogwaardige beroepskledij voor priesters. Het skelet van de stichter van de firma ligt glanzend maar slordig opgeborgen in een museumkast.
Fredje, een rol voor Peter Seynave, blinkt bij het begin van het stuk hevig snikkend het glas van die kast op.
De toon is gezet. De groteske van de gruwel kan van start gaan. Motor van de actie is een ex-medewerker die, pas uit de gevangenis ontslagen, zijn rechtmatige loon komt innen. Het verhaal is onbelangrijk. Je weet dat iedereen het laken zal leggen. Woorden worden gewauwel. De terreur die die zwakke tweede generatie Bocarnes ontketent, is zinloos én lachwekkend.
Het jammere is dat veel woorden gewauweld worden. Uiteindelijk slagen alleen de mensen van - met permissie - de oude garde zoals Vic De Wachter en Rik Van Uffelen erin om die hypergeconstrueerde taal van Pjeroo Roobjee op de zaal over te brengen. Regisseur Tom Van Dyck speelt met de manier waarop acteurs opkomen. Hij maakt subtiele meta-grapjes over de voorstelling. Tot een sardonische lach kon deze ploeg het publiek niet bewegen. Kathalzen is daarvoor een beetje te bloedeloos, ondanks de lijken.
Kathalzen, nooit meer zo mooi als vroeger door Het Toneelhuis, met Rik Van Uffelen, Sien Eggers, Bas Teeken, Koen Van Impe, Vic De Wachter, Carly Wijs en Peter Seynaeve tot 4 maart in de Bourlaschouwburg, Komedieplein 18, 2000 Antwerpen. Info: 03.224.88.444. Oordeel:**.

Nu in het nieuws