Van Boxel klopt aan grote poort

Print
Zwemmen
BR>ANTWERPEN - Te midden van een reeks olympische en Europese limiettijden liet ook Anja Van Boxel van Zwemclub Iloka Kapellen een limiettijd optekenen. Anja tikte op de 800 meter vrije slag aan na 9.10, goed voor een limiettijd voor de Europese junioreskampioenschappen. Voor Iloka-trainer Leo Van Hooydonck is Anja de zoveelste in de rij die van een EJK mag proeven.
"Ik had deze limiettijd niet echt verwacht, toch niet op de 800 meter. Eigenlijk is de 400 meter mijn beste afstand", stelt Anja, die 15 jaar is en in 1991 met zwemmen is gestart. "Vorig jaar won ik drie gouden medailles op de Belgische jeugdkampioenschappen. Op de Olympische Spelen voor jongeren in Denemarken won ik de B-finale en op de Belgische kampioenschappen werd ik vorig jaar zowel op de 400 als op de 800 meter vrije slag tweede na Sofie Goffin", aldus Anja die met het EJK een stap in het onbekende zet. "Ik hoop in Duinkerke vooral ervaring op te doen. Ik weet echt niet tegen wie ik zal uitkomen. Het is mijn eerste EJK", aldus Anja die sociaal-technische wetenschappen studeert in Ekeren.
Net zoals alle zwemmers droomt Anja van de Olympische Spelen. "Ik weet echter dat ik alles stap voor stap moet aanpakken. Na de Vlaamse kampioenschappen neem ik een weekje rust. In de paasvakantie ga ik met de Belgische selectie naar Cyprus om er de Multinations te zwemmen. We gaan zeker nog niet dromen. Bij Iloka Kapellen voel ik me goed, ik heb geen andere club gekend."

D'Espallier pakt eerste titel


ANTWERPEN - Na een bloedstollende strijd met de Bruggeling Steve Reys kon Schotenaar Tom D'Espallier zijn eerste nationale titel pakken op de 400 meter vrije slag. Voor de 20-jarige student rechten is de overstap naar Zwemclub Iloka Kapellen daarnaan niet vreemd.
"Ik weet niet wat er aan de hand was, maar het ging niet meer bij Zwemclub Schoten. We zijn in alle vriendschap uit elkaar gegaan en ik zag tijdens mijn wedstrijd hoe mijn ex-trainer Jan Van den Bosch liep te supporteren. Het deed me wel iets", aldus Tom. "Maar ik heb de indruk dat ik sommige dingen van Leo Van Hooydonck wel aanvaard omdat hij nieuw is voor mij. Misschien ligt daar wel het verschil".
Universitaire studies combineren met topsport is niet zo evident. Dat beseft Tom ook wel. "Mijn eerste doel is dan ook gewoon goed zwemmen. Maar als ik een keer in de buurt kom van een limiettijd, dan kan ik daar misschien een mouw aan passen. Ik zou dan bijvoorbeeld een semester kunnen laten vallen om me gedurende die tijd voluit op het zwemmen te kunnen concentreren. Een EK-limiet is geen obsessie, maar ik denk er soms wel aan."
Nu in het nieuws