"Beker ideaal om ambities waar te maken"

Print
ANTWERPEN - De geschiedenis herhaalt zich blijkbaar ook in het voetbal. De halve finales van de Belgische beker bevatten met Lierse, Standard en RC Genk drie dezelfde ploegen als vorig seizoen. Toeval, of hebben deze clubs een bekerreputatie opgebouwd? Vooral voor Lierse zou dat opvallend zijn, want geel-zwart geraakte de acht jaren daarvóór nooit verder dan de kwartfinale. Walter Meeuws en David Brocken beoordelen. Sint-Truiden lijkt de vreemde eend in de bijt, maar met Willy Reynders hebben ze wél dezelfde coach als de vierde halvefinalist van 1999, Lokeren.
BR>LIER - Walter Meeuws relativeert de woorden van David Brocken als zou hij een recept hebben om spelers op te zwepen. "Ach, opzwepen. Ik maak mijn groep het belang van een bekerwedstrijd duidelijk. Maar dat doet elke trainer, neem ik aan."
Maar hoe verklaart Meeuws dan de plotse bekerreputatie van Lierse? "Een gevolg van de brandende ambitie die Eric Gerets in deze club heeft gepompt. Voor zijn komst was een Europees ticket mooi meegenomen, nu wil Lierse elk jaar absoluut strijden voor een prijs. In de competitie is het niet makkelijk om op te boksen tegen clubs met een hogere begroting. Om over 34 wedstrijden ploegen voor te blijven die spelers van vijftig miljoen kunnen aantrekken, moet je héél sterk staan. In zes matchen lukt dat makkelijker. Daarom biedt de beker de ideale oplossing. De spelers van Lierse zijn doordrongen van dat besef. Maar dat betekent niet dat ze als wilden aanvallen. Tegen Lokeren slaagden we erin de tactische discipline te behouden. Dat is minstens even belangrijk om verder te bekeren."

"Standard is beter dan Lierse"


LUIK - David Brocken was vorig seizoen de meest gehate man in Luik: als speler van Lierse stak de Grobbendonkenaar de cup omhoog, ten koste van Standard... zijn huidige werkgever. "Ja, ik heb hier al wat mogen horen", lacht Brocken. "Op mijn eerste werkdag kwamen spelers en supporters van Standard al vertellen dat ik in hun nachtmerries voorkwam. Nu de twee ploegen doorgedrongen zijn tot de halve finales, begint het opnieuw. Op de ochtendtraining (maandag, nvdr) voelde ik dat de zenuwachtigheid al toenam wanneer we over de finale van vorig seizoen spraken. Sommige Luikenaars beschouwen me als een geluksbrenger, denken dat met mij erbij de beker hen niet meer kan ontsnappen. Maar zij weten niet dat ik altijd pech heb. Kansspelen, loterijen: ik verlies bijna altijd. Ik associeer me dus niet met geluk. Alleen vorig seizoen had ik één keer chance. Maar goed, ik laat ze in hun wijsheid.
Natuurlijk hoop ik Lierse te treffen. Liefst meteen, in de halve finale. In een finale speelt de factor geluk een grote rol, terwijl je over twee wedstrijden meer kans hebt om te tonen wie écht de sterkste is. En dat speelt in ons voordeel, want het huidig Standard is beter dan het huidig Lierse. Ik zie veel raakpunten tussen het Standard van nu en het Lierse van de lente '99. Vooral de winning-mood bij beide ploegen is opmerkelijk. Dat onoverwinnelijk gevoel doet deugd, man. Kom je het veld op, dan denk je gewoon van laat de tegenstander maar een goaltje maken, dan scoren wij er twee.
Lierse heeft dat op dit moment niet, maar in bekerwedstrijden kunnen ze iets meer. Dankzij Walter Meeuws. Zijn komst heeft van Lierse een bekerploeg gemaakt. Voor hem geraakte Lier bij wijze van spreken niet voorbij een derdeklasser, nu halen ze twee halve finales in twee jaar: dat is geen toeval. Meeuws kan een ploeg opladen voor één duel. Zijn benadering is heel apart. De dagen voorafgaand aan de wedstrijd brengt hij de spelers tot rust; de dag zelf kan hij ze laten ontploffen. Hij zweept de hele groep op maar verstaat tegelijk de kunst om, ondanks alle hectiek, een elftal zich comfortabel te laten voelen. Niet makkelijk, want de beker maakt wat los. Standard draait schitterend, maar zelfs voor een confrontatie met derdeklasser Bergen voelde ik een enorme nervositeit op Sclessin.
"Opgelet voor Lierse, want Walter Meeuws kan zijn ploeg opzwepen voor één duel."
David Brocken
In Standard hebben ze de meeste angst voor RC Genk. Met Boskamp en Skoko erbij is dat niet meer de ploeg die zich met 5-1 liet afslachten. Daarom hoopt Luik op het volgende scenario: Standard schakelt Sint-Truiden uit en Lierse doet hetzelfde met Genk. In dat geval zal ik me vreselijk opgewonden voelen op de finaledag. Vorig seizoen kreeg ik als 28-jarige al kippenvel toen ik de Heizel betrad. Wat gaat dat zijn met mijn cluppie Lierse als tegenstander? Mijn vorige supportersclub heeft al gezegd dat ze dan niet naar de Heizel komt. Leuk, maar ik ga niet minder juichen als Standard wint, hoor.
Trouwens, ik ben al blij dat ik de cup nog kan winnen. Toen ik met Anderlecht door Ingelmunster werd uitgeschakeld, vreesde ik dat mijn bekeravontuur snel afgelopen was. Gelukkig gelden in België niet dezelfde transferreglementen als in Engeland: daar mogen spelers die van club veranderen, bij hun nieuwe werkgever niet aan de beker meer deelnemen."

""


SINT-TRUIDEN -
Nu in het nieuws