"Vuilbekkerij en intimidatie"

Print
Stefan Casteleyn zoekt in Antwerps toptornooi vroege aanloop naar nieuwe start
BR>ANTWERPEN - Vandaag begint in Antwerpen de eindfase van het Flanders Esso Open, één van de vijf grootste squashtornooien in de wereld. Vandaag nog op de Linkeroever, vanaf morgen in de Zuiderkroon. Voor Stefan Casteleyn, de beste Belgische speler, moet dit tornooi een nieuwe start betekenen. Met de ambitie op het WK in 2002 - dat in Antwerpen plaatsvindt - een gooi te doen naar de titel.
Squash Flanders Open
Momenteel staat Casteleyn daar ver af. In een jaar tijd duikelde hij van de zevende plaats op de wereldranglijst naar nummer 32. "En dat kan zelfs nog slechter worden, omdat ik het tournament of champions liet vallen voor de Belgische kampioenschappen", maakt hij de huidige balans op.
Maar vanaf nu moet alles beter gaan. "Er is het voorbije jaar veel gebeurd, waardoor squash op de achtergrond verzeilde. Zes jaar geleden begon ik deel te nemen aan een reeks tornooien in de Verenigde Staten. In Los Angeles leerde ik de actrice Margerita Franco kennen. Sindsdien verbleef ik van april tot september in de States en de rest van het jaar in het internationale circuit, met tussendoor nog trips naar Amerika. Vorig jaar april zijn we in Brussel getrouwd. Je weet wel, voor het historisch kader, dat de Amerikanen achterover doet vallen. Maar nadien trokken we weer naar Los Angeles. Op 5 oktober is ons zoontje Ronan geboren en in januari zijn we definitief naar België verhuisd."
"Op een squashterrein is de mentale oorlog vlijmscherp."
Stefan Casteleyn
"Nu krijgt squash weer meer aandacht dan ooit. Ik heb nu niet alleen een squashcoach, maar ook een mentale begeleider en een physical trainer, die ook mijn kine is. Technisch zit ik niet slecht en aan mijn fysiek ga ik vanaf nu specifieker werken. Maar tactisch en mentaal schoot ik nog tekort. Je mag dat niet onderschatten. Op een squashterrein is de mentale oorlog vlijmscherp. Sommigen spelen het verbaal. Je krijgt de smerigste opmerkingen te horen. Wie daar niet tegen kan, laat zich afleiden en is verloren. Anderen spelen het meer fysiek, zoals de Egyptenaar Barada. Fysiek en mentaal is hij een ettertje. Hij heeft er al herrie over gehad met de PSA, de internationale spelersbond. Aan die vuilbekkerij zal ik nooit meedoen. Dat is noch mijn aard, noch mijn stijl. Maar fysiek wil ik me sterker opstellen."
Vanavond moet Casteleyn al het terrein op tegen de Brit Martin Heath, het vijfde reekshoofd. Dat kan al meteen een te zware opgave blijken. "Ik heb hem nog nooit verslagen, dat klopt. En ik heb nog maar drie weken echte training achter de rug. Het kan dus lukken, maar ik herbegin eigenlijk pas en ga mezelf dus niet meteen onder druk zetten."
Programma Flanders Esso Squash
Dinsdag: 14.00u zestiende finales, Inndigo-squash, Dwarslaan 1, Zwijndrecht.
Woensdag: 13.00u achtste finales; Zuiderkroon, Vlaamse Kaai, Antwerpen.
Donderdag: 20.00u kwartfinales, Zuiderkroon.
Vrijdag: 21.00u halve finales, Zuiderkroon.
Zaterdag: 20.00u finale, Zuiderkroon.
Toegangsprijzen: woensdag 250 frank; donderdag 300 frank; vrijdag en zaterdag 350 frank (info: 075/64.14.53).

Reeds drie Belgen uitgeschakeld


ANTWERPEN - In de eerste kwalificatieronde van de Flanders Open hebben de drie toegelaten Belgen zich niet kunnen doorzetten.
Nicolas Van Caesbroeck viel tegen de Brit Stephen Meads (PSA 33) niet uit de toon, maar verloor wel met 6-15, 8-15 en 7-15. Fabian Kalaitzis werd in 34 minuten door diens landgenoot Markus Berett (PSA 38) met 7-15, 1-15 en 8-15 van de courts gespeeld. Peter Pastijn (PSA82) gaf de Australiër Anthony Ricketts (PSA40) wel de handen vol, maar moest toch met 10-15, 9-15 en 9-15 het onderspit delven.
Nu in het nieuws