Transfercarrousel stond nooit stil

Print
Zestien overblijvende clubs schreven liefst 32 nieuwe spelers in
BR>ANTWERPEN - Vandaag en morgen hervatten de laatste zestien clubs de tweede groepsronde van de Champions League. Elke deelnemer mocht voor 31 januari maximaal drie nieuwe spelers inschrijven. De meeste clubs hebben van deze regel gretig gebruik gemaakt om de race naar de kwartfinale zo sterk mogelijk verder te zetten.
De UEFA vond maar liefst 32 nieuwe namen terug in haar postvakje, waaronder Gianluca Vialli (Chelsea) en Mikael Silvestre (Manchester United). 29 voetballers verlieten het gouden tornooi. Op 22 maart weten we welke acht ploegen het best ingekocht hebben en zullen doorstoten naar de kwartfinales.
Dat het Bosman-arrest het voetballandschap volledig zou hertekenen, was denkbeeldig. Maar dat de transfercarrousel het hele seizoen lang op volle toeren zou draaien, had niemand verwacht. Ook in de Champions League zijn de gevolgen daarvan te merken. Sparta Praag, Manchester United, Olympique Marseille, Manchester United, Rosenborg en Porto voegden allemaal het maximum van drie spelers toe aan hun Europese selectie. Valencia kwam zelfs met vijf nieuwelingen aanzetten, waaronder vier jeugdspelers. Feyenoord en favorieten Barcelona en Lazio Roma denken het zonder aanwinsten te kunnen redden.
Manchester United trok begin september Mikael Silvestre van Inter Milaan aan voor een slordige 250 miljoen frank. Morgenavond kan de Franse -21 international zijn Europees debuut maken tegen Bordeaux. "Ik kwam vorig seizoen 18 keer aan de aftrap bij Inter Milan, maar werd vaak op de verkeerde plaats uitgespeeld", aldus Silvestre. "Ik hoop in de Champions League te kunnen bewijzen dat Internazionale er verkeerd aan deed me te verkopen. Afgelopen weekeinde kwamen we niet verder dan een 2-2 gelijkspel tegen Wimbledon, morgen moeten we revanche nemen tegen Bordeaux."
Ook Ronny Johnsen, die vorig jaar nog deel uitmaakte van het elftal dat de treble won, is een 'nieuwe' red devil. Door een knieblessure kwam de Noor dit seizoen echter nog niet in actie.
Sommige namen klinken nog heel bekend in de oren: Gianluca Vialli bijvoorbeeld. De Italiaan is opnieuw speelgerechtigd voor de resterende wedstrijden, al zal hij vanavond tegen Marseille door een schorsingsdag tevreden moeten zijn met een zitje op de trainersbank. "Ik voelde dat ik nog fit genoeg was om de negentig minuten vol te maken", aldus de Chelsea-coach. "Eind januari speelde ik een eerste keer opnieuw mee met het tweede elftal tegen Leicester en dat liep vlot."
In de Engelse Premier League maakte de Italiaan zijn wederoptreden nog niet. Met Weah, die overgenomen werd van AC Milan, en Flo beschikt Chelsea over voldoende aanvalskracht. De Blues bleven dertien opeenvolgende weken ongeslagen. In de Champions League is Weah echter niet speelgerechtigd, misschien gunt Vialli zichzelf dan toch een plaatsje op de pitch.
"Ik voelde dat ik nog fit genoeg was om de negentig minuten vol te maken."
Gianluca Vialli
Olympique Marseille heeft de meeste wissels doorgevoerd sinds de start van de Champions League. De drie aanvallers Dugarry (Bordeaux), Ravanelli (Lazio Roma) en Diawara (PSG) verlieten OM, maar kunnen in Europa niet aantreden voor hun nieuwe club. Jérôme Leroy (PSG), Cyrille Pouget (Le Havre) en de Franse voormalige international Jean-Pierre Cyprien (Lecce) werden door OM-trainer Casoni binnengehaald om het Chelsea vanavond moeilijk te maken.
Dynamo Kiev staat in Groep A momenteel op de laatste plaats met nul punten. De Oekraïners hopen in Demetradze de reddende engel gevonden te hebben. Eind vorig jaar werd de Georgiër van het Russische Alania Vladikavkaz overgenomen voor een plaatselijk recordbedrag van om en bij de 200 miljoen frank. De 23-jarige spits scoorde al 21 keer voor Alania.
Maar de Champions League verwelkomt niet alleen nieuwelingen, ook 29 spelers verlieten het tornooi, waaronder Seedorf (van Real Madrid naar Inter Milaan), Basler (van Bayern München naar Kaiserslautern), Oliviera (van Fiorentina naar Cagliari) en ex-KV Mechelen-spits Kenneth Anderson (van Lazio Roma naar Bologna).
Nu in het nieuws