Olieprijs lijkt over zijn hoogtepunt heen

Print
- Het ziet ernaar uit dat de olieprijs over zijn hoogtepunt heen is. De jongste dagen werd er druk overleg gepleegd om de noteringen wat omlaag te krijgen. De Amerikaanse minister van Energie Richardson ging zelfs in het Midden-Oosten onderhandelen en blijkbaar niet zonder succes.
BR>Saoedi-Arabië heeft de deur naar een verhoging van de OPEC-productie (en dus van een daling van de olieprijs) op een kier gezet. Verder liet ook Noorwegen, geen lid van het OPEC-kartel van olieproducerende landen maar wel de tweede grootste verkoper van ruwe olie in de wereld, doorschemeren dat niemand gebaat is bij te wilde schommelingen in de olieprijs.
Volgens analisten is het ergste wat de OPEC kan overkomen dat de verschillende lidstaten het onderling oneens raken. Daardoor zou de eensgezindheid als sneeuw voor de zon verdwijnen, met een mogelijke forse daling van de olieprijzen als gevolg. De Mexicaanse minister van Energie Luis Tellez stelde vorige week al dat een mogelijke verhoging van de productie zeer geleidelijk dient te gebeuren. Op die manier wordt een ineenstorting van de olieprijs voorkomen.
Een definitieve beslissing over het verruimen van de OPEC-productie valt mogelijk op de vergadering die op 27 maart in Wenen plaatsvindt. Daar moet ook worden beslist of de afspraken met de niet-OPEC leden gehandhaafd blijven.
Maandag kostte een vat ruwe Noordzee-olie nog iets meer dan 27 dollar, of ongeveer een kwart dollar minder dan vrijdag. Van een forse daling van de olieprijs is voorlopig dus nog geen sprake.

Nu in het nieuws