Brussel zet afdaling verder

Print
De Brusselse beurs kon ook maandag de negatieve trend niet ombuigen. De grootste twintig Belgische waarden werden 1,23% goedkoper. Maar deze keer was onze hoofdstedelijke aandelenmarkt geen uitzondering. Ook Amsterdan, Frankfurt, Londen en Parijs keken tegen ongeveer dezelfde verliescijfers aan.
BR>De zwakte van de Europese beurzen was mee ingegeven door een slechte start van de handel op Wall Street. Al keerde de stemming daar in de loop van de avond.
Toen de aandelenmarkten op het oude continent reeds dicht waren, veerden de koersen in New York op. De financiële en traditionele aandelen, die de jongste weken zware klappen hadden gekregen, kwamen weer in de gratie. Volgens heel wat beleggers zijn ze nu koopjes geworden. De Dow-Jonesindex, die de koers van de belangrijkste Amerikaanse waarden weerspiegelt, overschreed daarbij weer de kaap van de 10.000 punten.
Nasdaq, de beurs waar de effecten van de hoogtechnologische bedrijven worden verhandeld, leek het kind van de rekening te worden. Na de forse stijging van de voorbije weken, zakten de koersen er bij het begin van de verhandelingen.
Voor de Brusselse beurs kwam de herleving op Wall Street te laat. Binnen de toptien van meest verhandelde aandelen konden zich slechts drie aandelen aan de negatieve spiraal onttrekken. GBL (225,9 euro) en Delhaize (57,10 euro) stegen respectievelijk met 1,75% en 2,42%, terwijl ook Electrabel (266,0 euro) 0,37% hoger afsloot.
Op de wisselmarkten zakte de euro andermaal door zijn bodem. Voor de Amerikaanse dollar moest maandagavond al 41,78 frank worden betaald tegen 41,26 frank vorige vrijdag.

Nu in het nieuws