Assistent bondscoach Vince Briganti heeft roots in hoofdstad van maffia

Print
Herman Van Molle bereikt vandaag het Siciliaanse stadje Corleone, met een hopelijk nog verse Noorse zalm. De vader van Vince Briganti, oud-voetballer van Winterslag en huidig adjunct van bondscoach Waseige, is afkomstig van Corleone. "Mag ik vragen om een beetje voorzichtig te zijn met wat u schrijft?", grapt Vince, verwijzend naar de omerta, de zwijgplicht van de maffia.
BR>"Ik ben geboren in Terni, in Umbrië, 90 kilometer boven Rome", vertelt Vince Briganti (53). "Mijn moeder was van daar, maar mijn vader van Corleone. Vader is in 1951 in België in de mijnen komen werken. Een jaar later kwam moeder na met de kinderen. Ik was toen vijf. Ik zie ons nog in het station van Genk aankomen."
"De familie langs vaderskant woonde in Corleone. Nu is dat een stadje met elfduizend inwoners en in de buitenwijken nogal wat nieuwbouw, indertijd was het niet veel meer dan een groot boerendorp. Het historisch centrum ziet er nog altijd uit zoals vijftig jaar geleden. De mensen leven van de opbrengst van het land. Industrie en toerisme zijn te verwaarlozen. Logisch, Corleone ligt midden op Sicilië. Naar Palermo is het een 55 km lange bergweg, de ene bocht na de andere."
Corleone dankt zijn bekendheid als rovershol aan de film The Godfather, naar de gelijknamige roman van Mario Puzzo. Marlon Brando speelt Don Corleone.
"Ik zou niet weten waarom Puzzo die naam heeft gekozen", zegt Vince. "Waarschijnlijk is het louter toeval. Maar Corleone is er wel in heel de wereld bekend door geworden."
Waar ligt de grens tussen mythe en realiteit? Hoe reëel is de maffia aanwezig? "De gewone man heeft er eigenlijk weinig mee te maken. Wie zijn neus niet steekt in zaken die hem niet aangaan, laten ze gerust", weet Vince. "Mijn vader en mijn nonkels zouden er bijvoorbeeld met geen woord over reppen. Volgens hen bestond dat zelfs niet, de maffia, hoewel iedereen goed genoeg weet dat zij er wél is. Er gebeurt niks zonder haar akkoord. Ze is het echte bestuur van Sicilië."

Robin Hood


Hoe is die maffia eigenlijk ontstaan? "De eilanden, zowel Sicilië als Sardinië, zijn door de eeuwen heen overheerst door andere volkeren: Feniciërs, Grieken, Noormannen, Sarazenen... Dat heeft de bewoners gemaakt tot plantrekkers, die hun zaakjes onder mekaar regelen", doceert Vince Briganti.
"Aanvankelijk was de maffia een soort van verweersysteem. De maffiosi speelden Robin Hood. Ze hielpen de arme boerenbevolking, die in ruil natuurlijk iets terug moest doen. Dat ging steeds verder en op de duur is het uit de hand gelopen. Lange tijd was het een min of meer feodaal stelsel met grootgrondbezitters en hereboeren die het hele leven regelden. Ik herinner me dat ik als 15-, 16-jarige ginder met vakantie was en dat op de markt van Palermo op een morgen vijf mensen werden vermoord. Dat had te maken met de ontvoering van een dochter van één van die hereboeren."
"Wat je vroeger wel nog had, was een strenge erecode. Die is grotendeels teloor gegaan in de jaren zeventig. De drugs hebben het groot geldgewin en de harde criminaliteit erin gebracht. De schone handen-acties van het gerecht hebben daaraan niet veel kunnen veranderen. Ik zou zelfs zeggen: integendeel. De maffia zit nu overal, ook in Brussel en in Antwerpen."
Zalm voor Corleone, Canvas, 22.30u

MEEST RECENT