Jean-Marie Dedecker kneedt bom

Print
Bondscoach wil na zeven jaar van sponsor BACOB af en zoekt nieuwe geldschieter
BR>PARIJS - De beleidsmensen van het Belgische judo schijnen zich amper te bekommeren over hoe onze topjudoka's Ulla Werbrouck en Gella Vandecaveye dit weekeinde in Bercy zullen presteren. Ze zijn met andere dingen bezig. Zo kneedt bondscoach Jean-Marie een bom die hij vanavond in Parijs zal laten ontploffen. Want zo is het aan de Belgische journalisten die de verplaatsing naar de Lichtstad maken, gezegd. "We beleggen een persconferentie en het nieuws zal jullie van verbazing achterover doen slaan."
Judo tornooi Parijs
Alsof we al niet maanden weten dat er wrijvingen bestaan tussen hoofdsponsor BACOB - die het Belgische judo zeven jaar geleden uit het slop haalde - en bondscoach Jean-Marie Dedecker, altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen.
Het incident BACOB-Dedecker ontbrandde tijdens het WK in Birmingham. De sponsor, jaarlijks goed voor tien miljoen, tolereerde niet dat onze topjudoka's nog andere publiciteitslogo's op hun pakken showden dan contractueel bepaald en dreigde daarom de WK-premies niet uit te betalen. Waarop Dedecker in zijn gekende stijl de schouders ophaalde en riep: "We hebben het geld van die bank niet nodig. Mits enig zoekwerk kan ik elders veel meer vinden."
Toch zei Kurt Van Bellinghen (BACOB) drie weken geleden op een persconferentie ter gelegenheid van het BK in Aalst dat de bank mogelijk ook na de Olympische Spelen sponsor van onze nationale judoploeg blijft. Maar blijkbaar interesseert dat Dedecker niet meer en zal hij vanavond in Parijs meedelen dat de huidige geldschieter zijn contract - dat tot 31 december 2000 loopt - niet eens hoeft te verlengen, want dat hij tegen die tijd - of nu al? - een andere sponsor gevonden heeft. Tot zover het judo naast de mat.

Werbrouck


Tussen het gehakketak door wordt er gelukkig ook echt aan judo gedaan in Parijs. Normaliter vaardigt ons land ieder jaar de sterkst mogelijke mannen- en vrouwenploeg af. Maar deze keer beperkt onze deelname zich tot vier meisjes: Kim Boonen (-57 kg), Gella Vandecaveye (-63 kg), Ulla Werbrouck (-70 kg) en Brigitte Olivier (+78 kg.).
Waarom zo'n onooglijke delegatie? Heel eenvoudig: omdat de podiumkansen zo klein zijn. In een olympische jaar zoeken onze judoka's liever de makkelijke tornooien op omdat daar de kans op olympische kwalificatiepunten veel groter is.
Kim Boonen proeft voor de eerste keer van de Parijse sfeer, maar voor Werbrouck, Vandecaveye en Olivier is het menens. Vooral Werbrouck zal met argusogen gevolgd worden. Na haar kritiek om de gemiste titel Sportvrouw van het Jaar bleef ze ook weg op de nationale kampioenschappen.
Wat ze van Parijs verwacht? "Ik ga vooral om wedstrijdritme op te doen, om te zien of er nieuwe concurrentie op komst is en of de oude rivalen nieuwe technieken hebben ontwikkeld. Verliezen is op tijdstip van het jaar geen probleem, maar ik ga natuurlijk niet om te verliezen."
MEEST RECENT