"Oostende houdt niet van fysiek geweld"

Live op Canvas

BR>Canvas zendt zondagmiddag vanaf 15 uur Oostende - RB Antwerpen rechtstreeks en integraal uit. Commentaar komt van Kris Meertens en Louis Casteels. Studiogast is Pieter Loridon of Steve Ibens.
Teksten: Marc Vermeiren

Morgenmiddag strijden Orange Oostende en RBT Antwerpen in de Mister V-arena voor de leidersplaats in 's lands hoogste afdeling. Eén topper, vijf visies. Gazet van Antwerpen hoorde protagonisten Roger Huggins, de energieke Antwerpse Brit, en Tomas Vanden Spiegel, de 2m13 van Oostende. Van op de zijlijn geven Steve Ibens (Aalst), Eric Cleymans (Charleroi) en Ronny Bayer (Bergen), drie Antwerpenaars bij titelconcurrenten, hun visie over de topper.

Oostende - RBT Antwerpen
Zondag 15 uur

Hoe belangrijk is Oostende - RB Antwerpen?
Roger Huggins: Het is de meest belangrijke competitiematch tot nu toe. Wie wint, krijgt het mentale voordeel en staat er het best voor om met het zo belangrijke thuisvoordeel aan de playoffs te beginnen. In de Arena hebben we dit seizoen, ook Europees, alles gewonnen.
Tomas Vanden Spiegel: Met nog acht wedstrijden voor de boeg is het net iets te vroeg om zondagavond al te kunnen stellen dat de competitie beslist is. Bovendien, wat als Aalst voor het BOIC die zes punten terugwint? Doen die ook weer mee voor de koppositie. Maar goed, wie wint, doet een schitterende zaak.
Eric Cleymans: Ook voor Charleroi is dat een belangrijke kamp. Wij kunnen zelfs nog de jacht op de tweede plaats inzetten. Dat mag verwonderlijk heten na onze dramatische heenronde waarin zelfs de play-offs in gevaar dreigden te komen.
Ronny Bayer: Een zeer belangrijke en geladen kamp, maar voor mijn ploeg Bergen is het resultaat van Leuven - Aalst zeker zo essentieel. Het kan me dus niet veel schelen wie er wint. Zelfs als Antwerpenaar. Al was ik vorig weekend beschaamd dat te zijn. (Bayer geraakte na afloop van RBA - Bergen slaags met enkele thuissupporters, nvdr) Ik aanvaard dat mensen een ticket kopen om iemand uit te schelden, maar dat men voorwerpen naar mijn hoofd mikt, kan ik niet pikken. Moeten we binnenkort ook stewards zetten in de basketbalhallen?
Steve Ibens: Noem dit maar een sleutelduel dat de thuisploeg met al die jonge kerels absoluut zou moeten winnen. Anders breekt de veer. Als je beseft dat Antwerpen in de Arenahal nog niets heeft laten liggen, weet je hoe belangrijk het thuisvoordeel is. Charleroi is op die manier al vier keer kampioen geworden.
Hoe moet je Oostende bekampen?
Ibens: Orange is heel afhankelijk van Holden, die veel aanval creërt en zeer sterk is op de penetratie. Dat wordt een taak voor Huger. Het shot van Van Der Sluis, die veel screens krijgt, is natuurlijk ook een sterk wapen.
Bayer: Als het een opencourtgame is, geef ik het voordeel aan Holden die sneller is dan Huger. Bij een halfcourtgame helt de balans over in het voordeel van Huger. Als je Holden onder controle houdt, verliest Oostende vijftig procent van zijn mogelijkheden. Het jonge Oostende houdt niet zo van fysiek geweld. Dat speelt in het voordeel van kloeke mannen als Huggins, Rowe, Dupont... Op elke positie is er evenwicht, behalve bij Huggins. Welke Oostendenaar kan de Brit aan? Heeft Heiden genoeg energie?
Van Den Spiegel: Wij zijn veel sterker geworden dan in de heenwedstrijd (uitslag 75-53, nvdr). Tien individuen werden op korte tijd een ploeg.
Cleymans: Is Biggs niet te wisselvallig? De Oostendse Amerikanen lopen niet over van ervaring.
Huggins: Essentieel wordt dat wij het tempo van de partij bepalen. Als we de snelle guards van Oostende laten lopen en schieten, krijgen we het moeilijk. Ook het reboundduel zal een belangrijke rol spelen.
Hoe moet je Antwerpen bekampen?
Ibens: Zelfs als je hun drie buitenlanders aan banden legt, is er nog altijd een Yves Dupont die zijn punten maakt. Racing heeft gewoon een ijzersterk en geroutineerd geheel.
Bayer: Omdat de Antwerpse bank niet zo diep is, moet Oostende proberen die basisvijf in foutenlast te brengen.
Cleymans: Dat lijkt me ook een zinvolle optie. De nadruk op duels onder de korf en mikken op fouten. Misschien begint de contractuele onzekerheid te wegen bij Racing. Die gasten krijgen veel aanbiedingen. Zouden ze iets hebben van 'dit is onze laatste kans?'
MEEST RECENT