"Lierse? Amper aan gedacht"

Print
WESTERLO - Zes jaar is het alweer geleden dat Jan Ceulemans, geboren en getogen Lierenaar, een laatste officieel bezoek aan Lierse bracht. Toen kwam hij als trainer van Aalst naar het Lisp afgezakt. Lierse won met 3-1. Het idee van de terugkeer naar het oude nest zorgde bij Ceulemans de voorbije week niet voor extra spanning of klamme handjes. Mocht dat wel zo zijn geweest, was Ceulemans de échte Ceulemans niet meer. "Lierse? Amper aan gedacht", zegt Sterke Jan.
BR>

Maandag: nagenieten


Stelling: Niet Club Brugge maar Lierse blijft dé club van Jan Ceulemans. Een terugkeer moet iets hebben. Zijn week hoort te beginnen met de blik star op Lierse gericht.
Jan Ceulemans: Een speciale wedstrijd? Ja en neen. Toen ik de eerste keer als speler terugkwam, was ik zenuwachtig. Maar dat is al 22 jaar geleden. Toen was het ook echt thuiskomen, nu ken ik nog slechts een handvol mensen: Neel De Ceulaer, Frank Braeckmans, Jos Somers... Op Westerlo werd alvast nog met geen woord over Lierse gerept. Het was nagenieten van de overwinning tegen Beveren. De eerste driepunter in de terugronde.

Dinsdag: stevig trainen


Stelling: Jan Ceulemans woont pal achter de oefenvelden van Lierse in Kessel. Het kan niet anders dan dat hij het doen en laten van Lierse op de voet volgde.
Jan Ceulemans: (Lacht) Ik ben absoluut niet naar een training gaan kijken. Dat doe je niet. Sinds ik in Kessel woon, ben ik amper een paar keer langsgelopen. En dan nog in de periode dat ik Ingelmunster trainde. Toen had ik meer tijd. Neen, dinsdag werd er in Westerlo stevig getraind. Eindelijk had ik weer eens wat volk bijeen. Vijftien spelers, zonder keepers, dat was lang geleden. En nog werd niet over Lierse gepraat. Ik ben niet iemand die snel over de komende tegenstander begint te zeuren.

Woensdag: Lierse - Club Brugge
te:Stelling: Lierse speelde in de kwartfinale van de Ligabeker tegen Club Brugge. Daar moest Jan Ceulemans absoluut bij zijn. Want, een trainer kan uit elke wedstrijd leren.
Jan Ceulemans: Pas toen ik hoorde dat Lierse en Brugge met volwaardige eerste elftallen aantraden, besloot ik te gaan kijken. Ik weet namelijk hoe Lierse speelt. De ploeg heeft geen geheimen. Wat de match interessant maakte, was het wederoptreden van Zdebel en Huistra. Eigenlijk kreeg ik in die wedstrijd de bevestiging van wat ik wist. Als Lierse de bal kan laten lopen en ééntijdsvoetbal kan spelen, maakt de ploeg brokken. De aanloop naar de derby van zaterdag was wat mij betreft gestart.


Donderdag: niets speciaals


Stelling: De Lierse-dingen die tijdens de wedstrijd tegen Club Brugge waren opgevallen, worden door de trainer bij het krieken van de dag meteen aan de spelers gebrieft.
Jan Ceulemans: (Lacht weer) Echt, we deden niets speciaals op training. Veel op balbezit getraind, dat wel, maar dat was vooral in functie van mijn eigen elftal. Iedereen weet dat Westerlo overal en in alle omstandigheden probeert mee te voetballen. Dat zal op Lierse niet anders zijn. Natuurlijk heb ik de spelers nog op de sterke punten van Lierse gewezen. Maar denk je dat zoiets echt nodig is? Mijn spelers kennen de tegenstander. We zijn er klaar voor.

Vrijdag: tactiekdag


Stelling: vrijdag is tactiekdag. De trainer legt de laatste hand aan het eerder bepaalde spelpatroon. Nu kan het niet anders of er moet over Lierse worden gepraat.
Jan Ceulemans: Omdat Rudy Janssens geschorst is, zal er alweer een ander Westerlo aan de aftrap staan. En ja, er werd over tactiek gepraat. We hebben het over de sterkte van Lierse op stilstaande fasen gehad. Het gevaar Van Meir, bijvoorbeeld. Iedereen kent hem, iedereen weet wat hij gaat doen, en toch scoort hij vaak. Zijn inschuiven kan ook voordelen voor ons hebben. De counter, het snel overschakelen van verdediging naar aanval. Ach, we zien wel.
MEEST RECENT