Motown plukt vergeten soulschatten uit kluis

Print
ANTWERPEN - "The greatest music you've never heard". Met die slogan brengt Motown onbekende soulschatten onder de aandacht. Het Amerikaanse platenhuis dat de massa liet kennismaken met zwarte popmuziek, schraapt onder de noemer Lost & found vier cd's met zelden of nooit gehoorde opnamen uit de kluizen. Dat die digitaal werden bewerkt en verpakt met fraaie foto's en achtergrondverhalen zijn bijkomende argumenten om de liefhebber te paaien.
BR>In de eerste plaats gaat het om de muziek. Zo laat Marvin Gaye op Love starved heart zijn honingzoete stem de vrije teugel in 25 onbekende staaltjes van in gospel en R&B gedrenkte soul. Niet dat hier hits uit hadden kunnen voortkomen, maar de songs zijn nooit ondermaats. Bovendien horen we een keer uitgebreid die andere Marvin Gaye, die meer dan alleen ballads wilde vertolken.
You've got to earn it herbergt onbestaand gewaand moois uit de beginjaren van The Temptations. Verbluffend, hoe de vreugde en levenslust van vijf zwarten die de ziel uit hun lijf zingen, zo hoorbaar uit de luidsprekers spat.
Breaking through werd indertijd als album opgenomen maar nooit uitgebracht omdat de tijd er niet rijp voor was. Zonde, want op die plaat schitteren de vier harmonieuze stemmen van de Four Tops in swingende, op een orkestrale showleest geschoeide jazz. Eenzelfde vocale weelde siert Along came love, waarop Smokey Robinson & The Miracles loos gaan in een bruisende verzameling doo-wop soul, terwijl de romantiek druipt van de stereotiepe maar daarom niet minder weergaloze ballads. De meeste nummers zagen nooit eerder het daglicht en worden aangedikt met wat obscure b-kanten.
Waarom deze opnamen pas nu opduiken, verklappen de hoesnota's. Op de Motown-vergaderingen met songleveranciers zoals Brian en Edward Holland en Lamont Dozier werd hun huiswerk op de hitpotentie beoordeeld en beslist welke artiest welk nummer mocht opnemen. Nummers waarvoor de commissie niet meteen een singlecarrière zag weggelegd, werden wel opgenomen maar stierven niet zelden een stille dood. Tot iemand ze dus afstofte en op bovenstaande cd's bundelde.
Om de gouden tijden van Motown in herinnering te brengen, werden ook twee vierdelige overzichtsboxen heruitgebracht. Hitsville USA: The Motown singles collection 1959-1981 bestrijkt de periode waarin Stevie Wonder, Diana Ross, Martha Reeves, The Jackson 5, Marvin Gaye en Smokey Robinson haasje-over speelden aan de top van de hitlijsten. Deel twee, Hitsville USA: The Motown singles collection 1972-1992, kan niet verhullen dat na twee gouden decennia het vet een beetje van de soep is. Eind jaren tachtig wordt de spoeling dermate dun dat hits zelfs uitzonderlijk vallen te noemen.
MEEST RECENT