Jef Roos neemt VEV-roer over

Print
ANTWERPEN - Jef Roos, gedelegeerd bestuurder van de Genkse producent van roestvrij staal ALZ, wordt de nieuwe voorzitter van het Vlaams Economisch Verbond (VEV). De raad van bestuur van de werkgeversorganisatie heeft maandag de voordracht van professor Roos aanvaard. Op 15 mei volgt de 56-jarige Aalstenaar huidig voorzitter Karel Vinck op. In eerste instantie wil de nieuwe voorzitter de continuïteit binnen het VEV verzekeren en de organisatie verder profileren als een werkgeversverbond met een toekomstplan en -visie voor Vlaanderen. Met zijn voorganger Karel Vinck heeft Jef Roos de liefde voor de muziek gemeen.
BR>In zijn jeugd maakte Jef Roos deel uit van een jazz-combo. De nieuwe VEV-voorzitter Jef Roos woont in Limburg maar is geboren en getogen in Aalst. Hij heeft er zijn jeugd doorgebracht en is met een Aalsterse getrouwd. Zijn vader baatte het stationsbuffet uit. Als tiener stond hij dan ook vaak achter de tapkast. Hij heeft er een meer dan gewone interesse voor stations aan over gehouden. Na zijn ingenieursstudie - burgerlijk ingenieur in de metaalkunde - aan de KU-Leuven sleept hij een Fulbright-beurs in de wacht waarmee hij in de Verenigde Staten kan gaan studeren. Als Roos twee jaar later terug naar België komt, ligt een academische carrière in het verschiet.
Op zijn 26ste is hij docent, vijf jaar later is hij hoogleraar. Als hoogleraar (1969-1994) brengt hij zijn studenten niet alleen de vaardigheden bij die een ingenieur moet hebben, maar hij leert hen ook dat maatschappelijk engagement belangrijk is. Aan de KU-Leuven is hij de grondlegger van het departement metaalkunde. Van 1990 tot 1994 is hij tevens voorzitter van de Vlaamse Raad voor het Wetenschapsbeleid. In 1994 waagt hij de grote stap naar het bedrijfsleven. Jef Roos heeft drie kinderen en zes kleinkinderen. "Ik had nochtans beloofd om bij vijf kleinkinderen met pensioen te gaan, maar aan die belofte heb ik mij dus niet kunnen houden."

.

Nu in het nieuws