Frans Bauer richt pijlen op Vlaanderen

Print
De laatste maanden staat heel Nederland verstomd van de hype rond de 25-jarige zanger Frans Bauer. Van zijn albums gaan er miljoenen over de toonbank. Bauer heeft na een charme-offensief in eigen land en een veroveringstocht door Duitsland zijn pijlen nu op Vlaanderen gericht. Hoog tijd om kennis te maken met het populaire hitfenomeen van de Lage Landen.
BR>Kleine Frans slaakt op een autoloze zondag midden jaren zeventig zijn eerste gilletje in de kraamafdeling in Roosendaal. Tien jaar later dwaalt hij langs cafés op zoek naar kopers voor zijn eerste vinyl. De grote doorbraak komt na een blitzverschijning in de tv-koppelshow All you need is love. "Veel mensen beschouwen dat deel van mijn carrière als een groot geheim", zegt Frans. "Maar dat is het niet. Ik ben geen man van geheimen. Vraag het gerust aan de mensen rondom mij. Bauer is een open boek. Op die manier kan ik altijd vrijuit praten en hoef ik niets te onthouden."
Bauer weet niet echt wat hem overkomt. Maar van professionele paniek geen sprake. Frans: "Soms denk ik bij mezelf dat het allemaal erg snel gaat, maar misschien is dat best zo. Je kan toch niet je hele leven vooraf uitstippelen. Het enige waar ik zo nu en dan bij stil sta, is dat ik minstens 25 jaar in dit vak wil meedraaien. Als ik merk dat ik er al sneller te oud voor ben, stop ik meteen."

Will Tura


Leeftijdgenoten van Bauer hebben het er vaak moeilijk mee dat hij beweert zelf verantwoordelijk te zijn voor de keuze van zijn genre. "Laat ik het zo stellen", reageert Frans. "Als ik morgen carte-blanche krijg en mag doen wat ik wil, blijft mijn lied hetzelfde klinken, ondanks mijn leeftijd. Is dat duidelijk? In de nummers die ik zing zit te veel van mezelf om dat allemaal overboord te gooien. Ik ben er trouwens mee grootgebracht. Mijn moeder speelde vroeger dagelijks platen van Will Tura. Hij is trouwens een groot voorbeeld."
Bauer: "Ach, over mij hoeft toch niet zoveel drukte gemaakt te worden. Je zou mij eens moeten zien als ik van het podium stap. Ik ben een gewoon mens die er na een zware inspanning van geniet om een oude spijkerbroek aan te trekken en in de tuin rond te hangen. Na het werk zal je mij niet in een driedelig pak zien lopen."
Als tiener werd Frans opgevoed volgens het kordate regime. Vader Bauer sleet zijn dagen tussen de suikerbieten, mamalief deed het huishouden. "Ik heb met andere woorden geleerd dat een vaste broodwinning een geluk is, niet zomaar een doodgewone zaak", besluit Bauer. "Ik geniet dus van elk moment dat ik op het podium mijn liederen kan brengen. Mij maakt het niet uit hoeveel gouden platen er al verzameld zijn. Hoofdzaak is de muziek. En zolang die goed is en de mensen ervan houden, blijf ik doorgaan."
Frans Bauer is vrijdag 4 februari te gast in de Antwerpse Elisabethzaal. Het concert begint om 20 uur. Tickets: 0900/00.311.

Nu in het nieuws