Belgische managers scoren niet zo best

Print
Belgische bedrijfsleiders scoren internationaal ondermaats. Ze worden niet direct gezien als snelle probleemoplossers. In een onderzoek van UPS Europe Business Monitor denkt slechts één procent van de Europese managers spontaan aan een Belg als hem gevraagd wordt uit welk land zij graag de topman voor hun onderneming zouden zien komen. Een op de drie denkt bij voorkeur onmiddellijk aan een Duitser.
BR>De Limburger Luc Vandevelde gaat straks het Britse Marks & Spencer leiden. De Antwerpenaar Paul Buysse was tot voor kort topman bij het Britse Vickers, André Deleye leidt de Nederlandse Begemann Groep en Chris Dewulf staat aan het hoofd van Volvo in Nederland. Evenveel Belgen die carrière gemaakt hebben in het buitenland.
Toch stralen de Belgische bedrijfsleiders internationaal maar weinig vertrouwen uit. Zo'n 1.500 Europese managers werden daarover ondervraagd door UPS Europe Business Monitor, een onderzoeksbureau. Ze zijn ervan overtuigd dat vooral Duitsers de geknipte bedrijfsleiders zijn. "Zij werken het hardst en komen ook het snelst tot besluitvorming." Naast de Duisers scoren ook de Nederlanders en de Fransen goed.
Merkwaardig: de 100 geïnterviewde Belgische managers kiezen van hun kant vooral Nederlanders als probleemoplossers. Een op de twee Belgen zou voor een Nederlander opteren als het erop aankomt een bedrijf uit de problemen te halen.

Thuis


De Belgische bedrijfsleiders zeggen van zichzelf dat ze na een vermoeiende dag op kantoor "heel veel thuis verder blijven werken." Elf procent van hen neemt zijn dossiers mee naar huis. Dat is meer dan het dubbele van hun Europese collega's.
Veel bewondering voor de Duitse managementsstijl dus. Maar daaraan gekoppeld is ook de overtuiging dat de Duitse managers het best betaald worden. 41% van de Europese bedrijfsleiders meent "dat de Duitse topmanagers de hoogste salarissen in Europa hebben".

Nu in het nieuws