Navelstreng redt leukemie-patiënt

Print
Kinderen of volwassenen die aan een bloedziekte lijden, konden tot dusver enkel hopen op een beenmergtransplantatie om redding te vinden. Maar bloed afkomstig van de navelstreng blijkt veel betere effecten te hebben. En is bovendien makkelijker beschikbaar. Vrijdag werd in UZ Gasthuisberg de eerste, volautomatische navelstrengbloedbank van de Benelux gedemonstreerd.
BR>"Het vinden van donoren voor beenmergtransplantie is aartsmoeilijk", zegt dokter Greet Briers van de afdeling hematologie. "De weefseltypes van patiënt en donor moeten compatibel zijn, anders wordt de transplantatie afgestoten. Het best lukt het bij broers en zussen, maar de gezinnen worden steeds kleiner..."
Vrijwilligers recruteren buiten de familie is niet simpel. "Goede wil genoeg bij de mensen, maar de ingreep moet onder algemene narcose gebeuren en daar deinzen de meesten toch voor terug. In één op de twee gevallen slagen we er niet een geschikte donor te vinden. Gevolg is dat de patiënt soms al gestorven is vooraleer zich een mogelijkheid aandient."

Navelstreng


Maar er is een alternatief. Bloed uit de navelstreng is rijk aan stamcellen, wat betekent dat ze tot nieuw beenmerg kunnen uitgroeien en van daaruit nieuw bloed vormen.
Probleem is dat het ziekenhuis over minstens 5.000 bloedstalen moet beschikken om voldoende keuzemogelijkheid te hebben, want de cellen moeten 'klikken' met het weefseltype van de patiënt.
Dokter Greet Bries: "We zijn er sinds 1997 mee bezig en tot dusver hebben we er 1.350 verwerkt. Tot dusver was dit een ingewikkeld proces in stappen. Het invriezen moet immers volgens een speciaal procédé gebeuren, want als het te snel gaat, sterven de cellen af. Dankzij onze computergestuurde bloedbank kan nu alles automatisch gebeuren. De bloedzakjes worden gestockeerd in tanks met vloeibare stikstof bij een temperatuur van -196 graden. De operatie kost ons ruim 100 miljoen frank, waarvoor geen tegemoetkoming door de ziekteverzekering is voorzien. Maar we kunnen er levens mee redden."

Simpele ingreep


Aanstaande moeders reageren heel verbaasd op de vraag of ze hun navelstrengbloed willen afstaan.
"Maar na enige uitleg is bijna iedereen meteen bereid", zegt dokter Bries. "Er is dan ook geen enkel risico mee gemoeid. Zodra de baby geboren is, wordt het bloed afgenomen uit het stukje navelstreng dat nog verbonden is met de placenta. Natuurlijk moet het bloed beantwoorden aan de strenge normen inzake veiligheid en volume - minimum 60 ml. In de helft van de gevallen is dat zo. Dat de moeders graag willen meewerken, blijkt uit het feit dat 90% van hen na vier maanden spontaan terugkomt voor een onderzoek."

Nu in het nieuws