Antwerpse VU: Anciaux of Bourgeois?

Print
De verkiezing van Geert Bourgeois tot nieuwe voorzitter van de Volksunie brengt de vraag met zich mee waar de Antwerpse VU zich bevindt. Zit ze in het kamp van Vankrunkelsven-Anciaux, of is ze eerder Bourgeois-gezind? Niemand lijkt bereid kleur te willen bekennen. Kamerlid Fons Borginon van de VU-Berchem houdt zich angstvallig op de vlakte. "Het is bekend dat ik tot de Vlaams-nationalistische kant van de Volksunie behoor. Maar of ik een Anciaux- of Bourgeois-man ben? Ik ben in de eerste plaats een VU-man. Ik behoor niet tot een kamp. Ik ben enkel de man van mijn vrouw", grapt Borginon.
BR>Bij de parlementsverkiezingen vorig jaar moest een ID-kandidaat bij de eerste drie op elke VU-lijst staan. "Die afspraak is anders voor de gemeenteraadsverkiezingen, we hebben geleerd uit de fouten van het verleden", weet Koen Kennis, voorzitter van VU-Groot Antwerpen. "Maar dat we niet prominent de kaart ID spelen heeft niets te maken met het falen van Vankrunkelsven. Als die nog voorzitter was gebleven, had de lijst er niet anders uit gezien." "We gaan nu met zowel ID als Volksunie samenzitten en dan bepalen we wie op welke plaats komt", verduidelijkt Borginon. "Maar wees gerust, we gaan onze ID-kandidaten niet enkel op de - ik noem maar wat - vijfentwintigste plaats zetten (lacht)."
"Nee, het werkt bij ons niet zoals bij de VLD, waar nationaal voorzitter Karel De Gucht beslist om de Antwerpse lijst te schrappen. En er is ook geen SP-scenario, waar iedereen achter en voor de schermen zit te bekvechten. Hier heerst eendracht", besluit Borginon.

VU wil aparte schepen van Politie


De Antwerpse Volksunie wil dat er na de volgende verkiezingen een aparte schepen van Politie komt in de Scheldestad. "Voor een grootstad als Antwerpen is het noodzakelijk dat een schepen zich enkel en alleen met de politie kan bezighouden", benadrukt VU-Antwerpen voorzitter Koen Kennis. De Volksunie, in alliantie met ID21, wil na oktober graag opnieuw deel uitmaken van de coalitie. Maar niet kost wat kost. "Ons criterium is welke bestuursmentaliteit er dan zal heersen. Bij onze partij maakt de oude garde plaats voor verjonging en vernieuwing." Koen Kennis hoopt dat andere partijen ook die koers zullen varen.
Nu in het nieuws