Keniaanse prostituees blijken toch niet hiv-resistent

Een groep Keniaanse prostituees waarvan gedacht werd dat ze hiv-resistent waren, blijkt toch geïnfecteerd met het aidsvirus. De ontdekking frustreert wetenschappers die werken aan de ontwikkeling van een aidsvaccin.
BR>Wetenschappers dachten dat geregeld contact met het hiv-virus, dat aids veroorzaakt, kon leidden tot hiv-resistentie. Maar dat blijkt niet helemaal waar. Zes Keniaanse vrouwen waarvan gedacht werd dat ze resistent waren, zijn nu toch geïnfecteerd. De vrouwen zijn allemaal voormalige prostituees die de seksindustrie vaarwel hebben gezegd.
Britse onderzoekers denken nu dat immuniteit voor het hiv-virus afhankelijk is van een constante blootstelling aan het virus. Als geregeld contact het hiv ophoudt, stopt de resistentie.
Wetenschappers van de Britse Oxford universiteit volgden al lange tijd een groep van 43 Keniaanse prostituees. De vrouwen werden door hun beroep geregeld blootgesteld aan het hiv-virus maar raakten niet geïnfecteerd.
Sarah Rowland-Jones, een onderzoeker aan Oxford, noemde de infectie van de zes vrouwen verontrustend. "Het kan betekenen dat voor immuniteit een regelmatige blootstelling aan het virus nodig is", aldus Rowland-Jones.
De onderzoekers geven de hoop op het ontwikkelen van een vaccin tegen aids op basis van een studie van de Keniaanse vrouwen niet op. Er is al een zogenaamd Oxford-vaccin ontwikkeld dat met succes is getest op apen. In Groot-Brittannië beginnen dit jaar tests op dertig Britse vrijwilligers met het vaccin.
De infectie van de zes vrouwen met het hiv-virus zou kunnen betekenen dat een eventueel vaccin ook meerdere keren toegediend moet worden. Zo'n vaccin zal te duur worden voor gebruik in ontwikkelingslanden waar de aidsepidemie de ergste vormen aanneemt.

.

Nu in het nieuws