Olie-exploratie bij Groot Barrièrerif voorlopig stopgezet

Plannen om in de buurt van het Groot Barrièrerif naar olie te zoeken zijn voorlopig stilgelegd met het oog op mogelijk gevaar voor bedreigde walvissoorten. Een in het Australische Perth gevestigde dochteronderneming van de Noorse oliemaatschappij, TGS-NOPEC, had een aanvraag ingediend om seismische proeven te mogen nemen op vijftig km van het Great Barrier Reef Marine Park, een internationaal erkend zeereservaat.

BR>Milieuminister Robert Hill zei dat de proeven op zich geen schade zouden berokkenen aan het wereldberoemde rif voor Australie's oostkust, maar mogelijk wel aan walvissoorten als de bultrug, voor wie het rif de habitat vormt. Het Noorse bedrijf gaat in zijn aanvraag onvoldoende op dit aspect in en moet meer informatie geven, zei Hill.

De proeven kunnen dan ongevaarlijk zijn, het is uiteraard de bedoeling om, als er voldoende olie of gas wordt gevonden, over te gaan tot commerciële winning, zei de minister. Hij zei de regering van Queensland, de deelstaat die over de exploratie gaat, te hebben gevraagd uit te zoeken of het boren naar olie en gas niet ten koste zou gaan van de kwetsbare ecosystemen van het rif.

Het 2.000 km lange Great Barrier Reef is het grootste koraalrif-complex ter wereld. Het omvat meer dan 2.600 riffen en zo'n 300 eilandjes.

Nu in het nieuws