Turkse agenten voor de rechter wegens foltering

Voor een rechtbank in Diyarbakir is dinsdag een proces begonnen tegen acht Turkse politieagenten die beschuldigd zijn van het verkrachten en folteren van een vrouw die zij van koerierswerk voor Koerdische rebellen verdachten.

APNED

Geen van de beklaagde agenten woonde de openingszitting bij, zei Fatma Karakas, de advocate van de betrokken vrouw. Vier van hen hebben de beschuldigingen in schriftelijke verklaringen ontkend, de rest heeft niets van zich laten horen.

Sultan Oner (32) zegt dat zij na haar arrestatie in 1997 is geblinddoekt en verkracht en gefolterd door politieagenten. Zij werd beschuldigd van koerierswerk voor de PKK en heeft daarvoor bijna drie jaar gevangenisstraf gekregen. Momenteel ondergaat zij psychiatrische behandeling bij een van de vijf revalidatiecentra voor folterslachtoffers van de Turkse Mensenrechtenstichting.

De Turkse politie wordt dikwijls beschuldigd van folterpraktijken. Turkse politieke leiders beloven aan die praktijken een einde te zullen maken, maar artsen zeggen dat zij door de politie geintimideerd worden om verdachte gevallen niet aan te geven, zodat het vrijwel onmogelijk is bewijzen te verzamelen om folterende agenten te kunnen vervolgen.

MEER OVER Verkiezingen 2009