Omega Pharma verliest 18% in twee dagen

Print
Was de ballon iets hard opgeblazen en is hij daarom kapotgesprongen? Of gaat het maar om een tijdelijke inzinking? De aandeelhouders van Omega Pharma kunnen zich daarover bezinnen. Gisteren kreeg heet aandeel van de distributeur van geneesmiddelen die zonder voorschrift te verkrijgen zijn op de beurs een dreun van liefst 12,67 procent.
BR>Voor de fans van Omega Pharma was het wel even schrikken. Het aandeel had zich opgewerkt tot de absolute uitblinker van de Brusselse beurs. Eind december '98 ging het nog van de hand voor 59,49 euro om op 19 januari van dit jaar al een topkoers van 301 euro te bereiken.
Blijkbaar moet Omega Pharma nu even naar adem happen. Twee verkoopsgolven drongen het effect vrijdag tijdens de middaghandel even terug naar 241 euro. Nadien veerde het weer op om te eindigen op 255 euro, wat nog altijd 15 procent minder is dan twee dagen geleden.
Maar Omega Pharma was niet de enige negatieve uitschieter. Ook de hamburgerketen Quick deed het slecht. Ze verloor vrijdag weer 6,86 procent. De financiële analisten raken er blijkbaar steeds meer van overtuigd dat het winstherstel niet voor onmiddellijk is.
Gelukkig waren er ook winnaars. Zo stond Bekaert aan de goede kant. De fabrikant van staaldraad en staalkoord maakte donderdag na beurs een verdubbeling van zijn winst over 1999 bekend. Tegenover de 35,7 miljoen euro van 1998 zal er over 1999 ten minste een cijfer van 80 miljoen euro worden ingeschreven.
Maar ook de Gewestelijke Investeringsmaatschappij voor Vlaanderen, kortweg de GIMV, kon haar opmars verderzetten. Gisteren voegde ze 5,26 procent extra toe aan haar koers om af te klokken op 79 euro. Daardoor is de titel in twee dagen 18 procent duurder geworden.
De belangstelling voor de GIMV moet uiteraard gezocht worden in de overnamestrijd rond Telenet. De GIMV heeft in dit bedrijf een participatie van 20 procent en nu een Amerikaanse groep 200 miljard frank op tafel wil leggen om die helemaal over te nemen, zit er voor de GIMV een mooie meerwaarde in.
Voor het overige was het huilen met de pet op. De grootste twintig aandelen van de Brusselse markt zagen 1,37 procent van hun gezamenlijke waarde wegsmelten.

.

Nu in het nieuws